Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Akcize i kurs dodali gas auto-plinu

24. februar 2017. 09:44:05 Pročitano 2373 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Cene tečnog naftnog gasa (TNG) popularnog auto-plina poslednjih nekoliko dana porasle su od dva do pet dinara za litar na velikoj većini benzinskih stanica i punionica u zemlji.

Tako se cena ovog ekološkog goriva, u utorak kretala od 74,5 do čak 82,5 dinara za litar. Cene su, kako je to kod nas već uobičajeno, ne samo različite na točionicama različitih kompanija, već se znatno razlikuju i od pumpe do pumpe iste kompanije. Ono što neće obradovati vozače koji koriste ovo gorivo za pogon svojih automobila, jeste činjenica da su velikoprodajni cenovnici "osvanuli" sa novim višim cenama i do sedam dinara po kilogramu!

- Cene auto-plina rastu i u maloprodaji i u veleprodaji - kaže za "Novosti" Bora Tatić, zamenik predsednika udruženja Privatnih benzinskih stanica Srbije. - Razlog za povećanje cena je višestruk. Prvo je usledilo usklađivanje sa novim, višim akcizama i to za oko dinar po litru, a zatim je ojačao i evro.

Tatić kaže i da je cena TNG na berzama na kojima se nabavlja znatno porasla i da je to nešto na šta naše kompanije, a TNG se u ogromnoj meri uvozi, ne mogu da utiču:

- TNG je gorivo sezonskog karaktera. Dosta se koristi i za zagrevanje u okolnim zemljama. Nije neuobičajeno i to da u ovo doba godine bude nešto skuplji. Kada otopli, menja se i smeša, odnos propana i butana, pa i TNG pojeftinjuje.

Ipak, lako je uočljivo da je TNG u Srbiji među najskupljima u regionu, a da je u neposrednom komšiluku, BiH, Makedoniji, Rumuniji, neuporedivo jeftiniji.

- Mi smo više puta kao udruženje reagovali, predlagali nadležnima neke mere koje bi mogle da povoljno utiču na naše tržište, ne samo na auto-gas već i na mazut, naftu, ali odgovora nema - kaže Tatić.

Zato nije slučajno da u pograničnim područjima naše benzinske pumpe i punionice jedva opstaju i da veliki broj naših sugrađana ide preko granice i puni rezervoare.

- S druge strane, kaže Tatić, strane kamiondžije nas zaobilaze u širokom luku. Nekada su Mađari zabranjivali ulazak kamiona sa više od trećine goriva u rezervoarima u svoju zemlju. Mi ne preduzimamo baš ništa da se zaštitimo, pa zato ima i pojava, sve češćih, da strane kamiondžije toče gorivo "kantarošima" duž auto-puta.

DŽEP PRE EKOLOGIJE

Stara računica da se na TNG isplati voziti samo onda kada cena plina ne prelazi 50 odsto cene benzina, objašnjava i zašto sve veći broj naših sugrađana deinstalira uređaje za TNG iz svojih vozila.

- Da bi uradili atest, promenili bocu, vozačima je potrebno bar 200 evra - kaže Dragan Spajić iz jednog beogradskog servisa. - Da bi se sve to isplatilo potrebno je da se prelazi mnogo više kilometara godišnje od srpskog proseka i zato se osim taksista sve manje ljudi odlučuje da i dalje vozi na gas.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd danas pojedine apoteke u Srbiji dobiće maske za zaštitu od aerozagađenja Na vrh strane