Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Hrvati zabranili, Srbi još nemaju rešenje

12. februar 2017. 08:19:57 Pročitano 2399 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uvođenjem registra "Ne zovi" Hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti odlučila je da stane na put nasrtljivim trgovcima.

Ovi trgovci telefonom nude razne proizvode i usluge i tako uznemiravaju građane.

A prema podacima srpskih potrošačkih organizacija, građani se na ovu vrstu marketinga žale svakodnevno. 

Medicinski preparati, prekrivači, jastuci, časopisi - spisku robe koju prodavci nude putem telefona nema kraja. A najlakši plen definitivno su starije osobe. 

Građani pričaju da ih četiri do pet puta mesečno zateknu kod kuće, a pitaju se odakle im telefon, dodajući da su agresivni. 

Dosadi zvanoj telemarketing u Hrvatskoj su odlučili da stanu na put tako što su uveli registar ''Ne zovi''. Kada se neko jednom upiše u ovaj registar, trgovci više ne smeju da mu dosađuju svojim ponudama. 

“Smisao je registra da ljudi koji ne žele da se preko telefona uznemiravaju trgovačkim ponudama, mogu registrirati svoj broj u bazi, koju će voditi i održavati HAKOM i na taj način osigurati jednostavno da u svom domu imaju privatnost i da ih ne zovu sa različitih trgovačkih punktova”, objašnjava Martina Dalić iz Ministarstva privrede Hrvatske. 

A kako stvari stoje u Srbiji? 

“Ono što nama Zakon kao potrošačima daje mogućnost, a to je da ako nas neko nazove i mi kažemo - ne želimo da primimo taj poziv, oni to moraju da poštuju. A ako ne poštuju, onda su u prekršaju. Nažalost, nemamo mogućnosti, niko do sada se nije tome posvetio ozbiljnije, da kažnjava”, ističi iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije. 

Iz Udruženja podsećaju građane da imaju u vidu i to da je njihovo zakonsko pravo da u roku od 14 dana, od momenta sklapanja kupoprodajnog ugovora, taj ugovor mogu da otkažu, bez plaćanja proizvoda i bez ikakvog obrazloženja.

Sektor za zaštitu potrošača

Ukoliko se utvrdi povreda Zakona, inspektor će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Uspostavljanje Registra na osnovu hrvatskog modela može da bude jedan od vidova zaštite potrošača, ukoliko se u narednom periodu pokaže znatan porast prigovora potrošača.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNulta inflacija - prazna korpa Na vrh strane