Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Po sir i meso u Segedin - građani Srbije štede kupovinom u okolnim zemljama

02. februar 2017. 08:39:15 Pročitano 2497 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kad god cene skoče u Srbiji, građani se spakuju u automobile i odu na porodičan šoping u region. Glavna zemlja u kojoj je, prema sudu potrošača, sve povoljnije i dalje je Mađarska.

 

Učestale porodične kupovine najviše se isplate stanovnicima pograničnih gradova. Mađarska je, prema mišljenju kupaca, i dalje glavna, u Segedin se najčešće skokne da bi se napunio frižider sirom i mesom ili obuklo od glave do pete iz gradova na severu Vojvodine.

- Na svakom tržištu postoji robna grupa koja je različito oporezovana. U Mađarskoj je nedavno smanjen PDV, jedan od najviših u EU za neke prehrambene artikle, kao pileće meso i mlečni proizvodi koji su se smanjili na pet procenata. Meso je po kilogramu prosečno jeftinije između 50 i 100 dinara, svinjsko meso kod njih je oko 320 dinara, a kod nas 400. Jedino je goveđe meso istih cena. Kupuje se sir, koji je često kvalitetniji, a do 150 dinara jeftiniji - kaže Ištvan Kiralj iz Organizacije potrošača Sente.

Kako kaže, ono što osigurava posetu mađarskim marketima je i cena goriva, koje ne samo što je jeftinije nego je i kvalitetnije, ali savetuje i da je ipak isplativije bolje odmah u Srbiji kupovati forinte nego menjati evre kod suseda.

Zoran Nikolić iz Organizacije potrošača smatra da su u Srbiji cene više, ali da se može uštedeti kupovinom na odloženo ili korišćenjem "lojaliti" kartica.

- Ne mislim da prosečan srpski potrošač može da kupi sve što mu treba i pitanje je da li se isplati i da li građani imaju toliko novca odjednom da bi ostvarili dalekosežnu uštedu. Obično pravimo poređenja na patikama, koje su kod nas 100, a u inostranstvu 50 evra, ali da li su to iste patike - priča Nikolić.

Dobro prolaze i građani koji pazare u Bosni.

- Kupovala sam za kuću tanjire, čaše i drugi escajg i više mi se isplatilo da odem do Bijeljine, pokupujem sve i vratim se, nego da isti escajg kupim u Beogradu - kaže Milena S.

U Sarajevu je veći izbor turske robe po povoljnim cenama. Tako se majice, džemperi, pa čak i torbe mogu kupiti za 500 dinara.

Semir Adilović iz organizacije potrošača Prijepolja kaže da su makar u marketima jednake cene.

Benzin jeftinije točiti kod suseda

Troškovi puta glavna su kočnica kupovina žitelja nepograničnih gradova. Ipak, veće litraže mogu biti i povod odlaska preko granice. Ištvan Kiralj daje primer da je ne samo jeftinije nego i kvalitetnije gorivo na pumpama u Mađarskoj.

Kako od Subotice od Segedina ima oko 45 kilometara u jednom pravcu, za vozilo koje troši prosečnih pet litara dizela, za oba pravca bi se u Subotici gorivo platilo oko 800 dinara, a preko granice bi već počela ušteda - 590 dinara.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKontrola prodaje preko interneta od strane Tržišne inspekcije Na vrh strane