Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


ŠTA NAM TO PRODAJU? Polovini "zdrave hrane" u supermarketima deklaracija neispravna.

14. septembar 2016. 07:59:05 Pročitano 2383 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ispravnu deklaraciju u supermarketima Srbije ima 68 odsto prehrambenih proizvoda, dok ostatak od 32 odsto i dalje ima neki nedostatak, pokazalo je istraživanje koje je sproveo IHIS Nutricionizam, u periodu maj-avgust, a na uzorku od preko 2.500 proizvoda.

Istraživanjem je utvrđeno da je najbolje deklarisana kategorija slatkih i slanih konditora, u kojoj je višše od 75 odsto ispravnih deklaracija, dok se najvišše neadekvatnih deklaracija nalazi u kategoriji hleba i peciva, kao i na proizvodima sa takozvane "zdrave police".

Kod zdrave hrane ispravno je deklarisano tek 52, odnosno 55 odsto proizvoda.

Aditivi i alergeni

Najčešće grešške u kategoriji hleba su neadekvatno deklarisanje aditiva, neboldirani alergeni, nerazumljive nutritivne izjave tipa "izvor i visok sadržaj proteina i/ili vlakana".

Izgled deklaracija u obe ove kategorije navodi na zaključak da nedostaju stručnjaci, pre svega tehnolozi, kod proizvođača ovih proizvoda.

U kategoriji bezalkoholnih pića ima mnogo primera neispravnog deklarisanja i tu je najveći broj greššaka koje prouzrokuju namerno zavođenje potroššača.

Primetno je da su proizvođači angažžovali agencije koje pokuššavaju da istaknu nepostojeći kvalitet proizvoda.

Zaslađivači i dodaci

U toj kategoriji grešške su i dalje: neisticanje zaslađivača u nazivu proizvoda, takođe neisticanje dodavanja vitamina u nazivu proizvoda sa namerom da potroššač pomisli da se oni nalaze prirodno u voćnom soku.

Nedostaje i hemijski oblik vitamina u spisku sastojaka.

Takođe, slika na frontu pakovanja i naziv proizvoda nisu usklađeni.

I dalje je namerno nejasno označavanje voćnih sokova, nektara i osvežžavajućih bezalkoholnih pića na frontu pakovanja, iako je količina voćnog sadržžaja drastično različita u ove tri kategorije proizvoda.

Ko je IHIS Nutricionizam?

Inače, IHIS Nutricionizam je i pre primene sadašnjeg Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju, još 2013. godine uradio slično istražživanje, i tada je konstatovano da je bilo 66 odsto dobrih deklaracija.

IHIS Nutricionizam je članica IHIS Naučno - tehnološkog parka Zemun, a koja radi na razvoju, kreiranju i deklarisanju prehrambenih i funkcionalnih proizvoda,

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBeograd 159. na listi najskupljih gradova sveta Na vrh strane