Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Dodeljeni prvi E-Trustmark sertifikati

16. jun 2016. 07:55:29 Pročitano 2459 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač rekla je, danas u Beogradu, na dodeli E-Trustmark sertifikata da se u doba u kojem živimo ne postavlja pitanje da li ćemo primenjivati nove standarde u oblasti elektronske trgovine odnosno da li ćemo uvoditi neke nove odnose prema potrošačima i unapređivati naše poslovanje.

Ona je kazala da je osnovna prepreka elektronske trgovine u Srbiji nepoverenje koje postoji, ali kod malih i srednjih preduzeća prisutna neinformisanost, nespremnost na edukaciju, kao i pasivnost u otvaranju novih marketing kanala.

Dodeli oznake poverenja u elektronskoj trgovini (E-Trustmark) koju je dobilo 35 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji prisustvovao je i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Benedikt je ukazao da e-trgovina raste u EU, dodajući da u Uniji svakodnevno 350 miliona ljudi koristi Internet, ali samo 15 odsto građana kupuje robu iz inostranstva preko Interneta.

Prema njegovim rečima EU podstiče posebno mala i srednja preduzeća za prekograničnu prodaju robe.

EU, kako je preneo, radi na prevazilaženju prepreka u e-trgovini, kao i podsticanju poverenja kod potrošača.

E-Sertifikati su dodeljeni u okviru aktvnosti projekta Razvoj elektronskog poslovanja koji finansira EU iz pretpristupnih IPA fondova.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom privrede Republike Srbije, a dodela oznake poverenja predstavlja inicijativu za uvođenje E-Trustmark principa i praksi u poslovnu zajednicu Srbije.

Preduzeća i preduzetnici kojima je dodeljena ova oznaka poverenja dokazali su da pružaju jasne informacije o svojoj kompaniji, posluju u skladu sa zakonom, pružaju jasne, tačne i detaljne informacije o svojim proizvodima/uslugama i procesu kupovine, informišu potrošače o njihovim pravima koja se odnose na reklamaciju i odustanak od ugovora o kupovini.

Oznaka poverenja u elektronskoj trgovini koju dodeljuje projekat Razvoj elektronskog poslovanja važiće od juna 2016. do novembra 2017. godine.

Evropska komisija pokrenula je 3. maja 2000. godine “e-poverenje inicijativu” sa ciljem da smanji nepoverenje potrošača u elektronsku trgovinu,a deo ove inicijative bilo je i stvaranje e-Trustmark šeme.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDodeljeni prvi E-Trustmark sertifikati Na vrh strane