Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kugla sladoleda u Beogradu do 150, a u Pirotu svega 10 dinara

01. jun 2016. 12:17:35 Pročitano 2343 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za 70 do 150 dinara, koliko košta kugla sladoleda u prestonici, u kornet na jugoistoku Srbije moglo bi da stane i do 15 kugli sladoleda jer ona košta deset dinara. Ledena poslastica najjeftinija je u Pirotu gde je i najbolje poslastičarnice prodaju za najviše 20 dinara. Jeftina kugla može se naći i u poslastičarnicama u Senti, Kanjiži i Čoki, dok je kugla, osim u Beogradu, paprena i u Nišu, Vranju, na Zlatiboru...

Sagovornici “Blica” tvrde da na toliki raspon cena utiče nekoliko faktora, od cene sastojaka, preko zakupa poslovnog prostora do kupovne moći koja je nesumnjivo najveća u Beogradu. Dodaju i da se po Srbiji prodaje sladoled različitog kvaliteta i izgleda, dok se u velikim gradovima sa kuglom može dobiti i skupa dekoracija, prava čoklolada, voće....

- Kupovna moć je najslabija na jugu Srbije. U Beogradu istovremeno imate veće plate, građane sa dubljim džepom, ali i mnogo turista koji ne gledaju koliko sladoled košta. U prestonici je takođe skuplji i zakup lokala, a na cenu sladoleda može da utiče i kvalitet. Ne kažem da je sladoled u Pirotu manje kvalitetan, ali je u velikim gradovima na oko često mnogo primamljiviji - kaže za „Blic“ je Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije.

Cene sladoleda u Srbiji gotovo da nisu menjane poslednjih godina. S druge strane, do poskupljenja širom planete došlo je prošle godine jer je Madagaskar, jedan od najvećih svetskih proizvođača vanile, imao jako lošu žetvu. Kilogram vanile koji je 2011. koštao 20 dolara, poskupeo je na čak 200 dolara.

- Kugla je 50 dinara kao i prošle godine i ne planiramo da poskupljujemo. Ljudi nemaju novca i ne želimo da izgubimo mušterije - kažu u jednoj od najposećenijih poslastičarnica u Subotici.

U Novom Sadu u poslastičarnicama još su stare cene sladoleda - 50 dinara kugla.

- Realno, trebalo bi da poskupi, jer je skočio evro, pa su skočile i cene sirovina. Ali ako dignem cenu, kome ću da prodam sladoled? Nikom. Za sada ostajemo na starim cenama - kaže Dragan Stanojević, vlasnik popularne poslastičarnice „Mocart“.

Najjeftiniji sladoled u Evropi nude Grci i Česi. Kuglu Heleni nude za 0,50 evra u kontinentalnom delu Grčke, dok je na moru mahom evro. U ekskluzivnim turističkim mestima Grčke kugla dostiže cenu od tri evra. U Pragu za ledenu poslasticu u kornetu valja odvojiti 0,60 evra, u Turskoj je jedan evro, a u Francuskoj do tri evra.

Baklava 50 dinara

U Pirotu su i najjeftiniji kolači u Srbiji. U poslastičarnicama na šetalištu ovoga grada tako je moguće kupiti baklavu za manje od 50 dinara, što je i do tri puta jeftinije nego u Beogradu.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiParadajz sa ukusom hemije Na vrh strane