Odštampajte ovu stranicu

Tražimo oznaku porekla za meso i mleko!

15. maj 2016. 09:50:08 Pročitano 2457 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Europski parlament je izglasao rezoluciju kojom zahtijeva da se osnaži i kompletira EU Regulativa o informiranju potrošača o hrani kroz navođenje zemlje podrijetla za mlijeko koje se koristi kao sastojak u mliječnim proizvodima te mesa za neprerađenu hranu, proizvode s jednim sastojkom i sastojke koji čine više od 50% nekog prehrambenog proizvoda.

Europska komisija nije poduzela puno nakon sličnog zahtjeva EP iz veljače 2015., tvrdeći da bi to poskupilo poslovanje, budući da mnogi proizvođači nabavljaju sirovine iz raznih država. Parlament drži pritisak inzistirajući na označavanju porijekla "djelomično prerađenih" mesnih i mliječnih proizvoda poput kobasica, slanine, sira i vrhnja.

"Deklaracija na kojoj ne piše da primjerice lazanje proizvedene u Njemačkoj sadrže govedinu iz Rumunjske nije poštena prema potrošačima i otvara put za razne prevare, ističe Borzan."

Usvojen je i amandman zastupnice Borzan kojim upozorava da je prehrambeni lanac često dugačak i složen i uključuje mnoge poslovne subjekte u prehrambenoj industriji i druge stranke, a potrošači su sve manje upoznati s načinima proizvodnje svoje hrane. Istaknula je kako je prema sadašnjim propisima u Hrvatskoj za obmanu potrošača maksimalna kazna iznosi tek 70 tisuća kuna, što je sitniš nekome tko na obmani zaradi milijune. Rezolucija je usvojena velikom većinom glasova eurozastupnika (422 glasa za i 159 protiv).

Označavanjem bi se smanjile prijevare

Podršku rezoluciji dala je i zastupnica Petir te smatra lošim što oznake na proizvodima ne sadrže informacije o punom životnom ciklusu proizvoda od uzgoja do police s ključnim elementima koji mogu utjecati na kvalitetu proizvoda (poput mjesta uzgoja, datuma klanja te datuma prvog smrzavanja kada je riječ o mesu). Takvim označavanjem onemogućile bi se prijevare sa stavljanjem na police mesa starog i po nekoliko godina. Također, označavanjem podrijetla proizvoda na našim se policama ne bi moglo prodavati mlijeko lošije kvalitete koje ne prolazi kontrole kvalitete poput mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj, ili pak mlijeko koje čak stiže u prahu, pojašnjava Petir.

"Slična je situacija i s jajima koja proizvedena u Hrvatskoj često moraju zadovoljiti više standarde od konkurencije."

"Ako znamo da se za potrebe prerađenih proizvoda od jaja uvoze jeftini proizvodi od tekućih i sušenih jaja iz trećih zemalja, pitam se kakvi su standardi uzgoja životinja u tim zemljama? Jesu li njihovi proizvođači, koji nisu dužni poštivati stroge europske standarde (od veličine kaveza za nesilice, pa sve do sanitarnih standarda) u povoljnijem položaju što ih čini konkurentnijima od naših proizvođača koji jedva krpaju kraj s krajem?", pita se Petir.

Straha od poskupljenja hrane nema

Označavanje zemlje podrijetla proizvoda dobar je alat i treba ga se držati, pojašnjava zastupnica Petir, koja se za ovo zalaže već duže vrijeme, jer ono povećava transparentnost ciklusa proizvoda i podiže povjerenje kupaca u ono što kupuju. Ujedno, smanjuje prostor za manipulacije i prijevare, ali i tjera države članice na strože i učestalije kontrole kako bi njihova prehrambena industrija zadržala dobru sliku na tržištu i u javnosti.

"Ljudi žele znati od kuda je i kako proizvod koji jedu došao na njihov stol."

Istraživanja Eurobarometra iz 2013. godine pokazuju da 84% potrošača smatra da je potrebno označiti zemlju porijekla na mlijeku i mliječnim proizvodima te isti broj potrošača smatra da je potrebno označiti zemlju porijekla na mesu i mesnim prerađevinama.

Straha od poskupljenja poljoprivrednih proizvoda uslijed navođenja zemlje porijekla nema, smatra Europski parlament. Navođenje zemlje porijekla može zaštititi lokalne proizvođače, pogotovo mala i srednja obiteljska poljoprivredna gospodarstva te i na taj način ojačati snagu ruralnog prostora i lokalnih zajednica po cijeloj Europi.

Izvor: agroklub.com

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS