Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Besplatna struja za još 20.000 korisnika

03. decembar 2015. 14:21:46 Pročitano 3231 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novom uredbom po kojoj povlašćeni građani ostvaruju pravo na besplatnu struju broj zaštićenih korisnika biće povećan za više od 20.000.

Ministarstvo energetike završilo je Uredbu o energetski zaštićenim kupcima po kojoj će dosadašnju ograničenu mesečnu kvotu od 120 do 250 besplatnih kilovat-sati struje, umesto duplo, moći da prekorače do četiri puta.

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović potvrdila je da će uredbom biti povećan broj povlašćenih korisnika, kao i broj besplatnih kilovata, i to do četiri puta.

Ona je rekla da će vrlo brzo, a najkasnije do kraja godine, biti doneta uredba o energetski zaštićenom kupcu po kojoj će dosadašnju kvotu od 120 besplatnih kilovata mesečno moći, umesto duplo, da prekorače do četiri puta, odnosno da ostvare do 480 kilovata.

U Srbiji oko 70.000 građana dobija od 120 do 250 besplatnih kilovat-sati struje mesečno. Najsiromašniji građani krajem septembra ostali su bez tih olakšica jer je Ustavni sud prethodnu uredbu proglasio neustavnom upravo zbog procedure u dodeli popusta. 

Struja i gas bez naknade

Pravo na olakšice u okviru socijalnih energetskih karata automatski su imali svi primaoci socijalne pomoći, kao i domaćinstva u zavisnosti od broja članova i visine prihoda. Domaćinstva s minimalnim prihodima imaju mogućnost da određenu količinu gasa i struje dobiju bez naknade. Tako je tročlana porodica s prihodom do 19.795 dinara mesečno mogla računati da će besplatno dobiti do utrošenih 160 kilovata struje, 45 kubnih metara gasa ili plaćeno daljinsko grejanje za 35 kvadrata prostora.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSrbiji neophodan fond za teško naplative kredite Na vrh strane