Odštampajte ovu stranicu

Sedam godina posle prodaje stana, stigli računi za komunalije!

06. novembar 2015. 07:55:21 Pročitano 3749 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Čak sedam godina posle prodaje stana u Sremskoj Mitrovici, Vladimir D. je ovih dana saznao da je za komunalije dužan 25.000 dinara. Pošto se nije odjavio kao korisnik usluga, stigla je naplata sudskih izvršitelja za usluge koje je koristio novi vlasnik nekretnine. Poštar, međutim, nijednom do sada nije zakucao na vrata Vladimira D. kako bi mu uručio bilo kakvu opomenu ili upozorenje.

Ipak, i pored dokaza da tu ne živi, pa i kupoprodajnog ugovora za stan, Vladimir će morati da izmiri tuđi dug. Država nema mehanizam da ga zaštiti, iako je jasno da on nije napravio račun, pa će svoj novac od kupca moći da naplati jedino tužbom.

- Besan sam što sam za sve to saznao tek od računovodstva firme kojoj je stigao nalog da mi umanji platu - kaže Vladimir D. - Nijednu opomenu, nikakvo rešenje suda ili izvršitelja nisam primio. I sada kažu da mi je istekao rok za prigovor. Na rešenje izvršitelja nema pravnog leka. Nijedno obaveštenje u sandučetu da treba da podignem nešto iz pošte nisam dobio. Na meni je sada da tužim kupca. Da plaćam advokate i veštake i čekam godinama. Ni kriv, ni dužan.

Svetlana Manić, zamenik predsednika Komore izvršitelja, objašnjava za "Novosti" da postoje dve situacije u kojoj ovakav izvršni dužnik može da se nađe.

- Po svim dokumentima koje ima izvršitelj, dužnik je osoba navedena u tim spisima - navodi Manić. - Ako on uredno primi zaključak izvršitelja o naplati duga, može da izjavi prigovor sudu. U njemu treba da istakne da se taj dug ne odnosi na njega, za šta će i priložiti dokaze. Nakon toga sud odlučuje o daljem postupku.

Problem, međutim, uglavnom nastaje kada se dužnik o zaključku izvršitelja, posle neuspešnih uručenja na kućnu adresu, obavesti preko oglasne table suda. Pošto u toj situaciji dužnik ne primi rešenje "na ruke", uglavnom propušta i taj poslednji rok za isticanje prigovora.

- Jedino rešenje tada bi bilo da izvršni dužnik ode do poverioca, odnosno konkretnog komunalnog preduzeća i objasni mu, uz dokaznu dokumentaciju, da on nije načinio taj dug - navodi Svetlana Manić. - Tek ako poverilac povuče predlog o naplati duga prema tom dužniku, izvršitelj može da obustavi predmet. Bez takve odluke poverioca, predmet nije moguće obustaviti.

U beogradskom JKP "Infostan" kažu da ih skoro svaki deseti korisnik posle kupoprodaje stana ili ostavinske rasprave ne obavesti o nastaloj promeni.

Veoma je važno da to urade, jer korisnici koji su prodali stan ili se odselili, mogu da dođu u neprijatnu situaciju ukoliko se stan i dalje vodi na njih, a novi vlasnici ne plaćaju komunalne usluge koje potroše - kažu u JKP "Infostan". U skladu sa važećim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju mi smo u obavezi da pokrenemo postupak prinudne naplate u roku od godinu dana, kako potraživanja ne bi zastarela.

POREZ JOŠ VEĆI PROBLEM

Posle overe kupoprodajnog ugovora kod notara i kupac i prodavac imaju obaveze i to da se kupac sa kopijom ugovora prijavi kao novi korisnik kod Infostana, Elektrodistribucije i Poreske službe za porez na imovinu i podnosi prijavu da plati porez na prenos apsolutnih prava u ime prodavca - objašnjava Kaća Lazarević iz agencije "Kaća Lazarević nekretnine". - Često se dešavaju ovakve situacije, ali naša agencija zato traži punomoćje od kupca i overava ga kod notara pa obavlja prijavljivanje u ime kupca i onda nema problema. Još teže i komplikovanije su sutuacije oko poreza, jer su to veći iznosi. Zato se mora sve pratiti i proveravati, ali i obaveza je agencija da na to upozore kupce i prodavce.

OSAM DANA ZA PRIJAVU

Posle kupoprodaje, nasledstva ili bilo koje druge promene, korisnici su, prema važećoj gradskoj Odluci o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji grada Beograda, dužni da nam je prijave - objašnjavaju u JKP "Infostan". - Na svakom računu objedinjene naplate je upravo zato istaknuto da je navedenom Odlukom regulisano da svaki korisnik koji otpočne sa korišćenjem komunalnih usluga, odnosno koji namerava da prestane da koristi određeni stan, kuću, garažu ili poslovni prostor dužan da nas, u roku od osam dana, pisanim putem obavesti o tome. Dostavljanje kupoprodajnog ugovora ili druge navedene dokumentacije je jedini način da se korisnici validno odjave/prijave.

KO SE PRVI SETI

Ako nije ugovorom definisano da li će se prodavac odjaviti ili će se kupac prijaviti, onda to obavlja bukvalno ko se prvi seti - kaže advokat Aleksandar Vučetić. - Dok to ne uradi, prodavac je za državu i dalje dužnik. Jedino što može da uradi jeste da tuži novog vlasnika zbog štete. Na kraju postupka bi sigurno dobio svoj novac, ali bi to potrajalo. Svoje klijente savetujem da budu pažljivi i tražim da mi obavezno pošalju skenirana dokumenta da su završili sa prenosom računa.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS