Odštampajte ovu stranicu

Uz nižu cenu gasa i novi potrošači

19. avgust 2015. 10:20:38 Pročitano 2565 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pad cene gasa u poslednjih nekoliko meseci privukao je oko 15.000 potrošača ponovo ovom energentu, pred narednu grejnu sezonu. Kako je cena "plavog energenta" prethodnih godina vrtoglavo rasla, čak 80.000 domaćinstava tražilo je da se isključi sa gasne mreže. Ipak, potrošači se bojažljivo vraćaju priključku za gas, iščekujući još jedan talas pojeftinjenja, koji su iz Ministarstva energetike obećali do kraja ove godine.

Kako pada cena nafte, tako je i Agencija za energetiku bila primorana da dva puta ove godine sniži troškove za korišćenje gasa. Da pojeftinjenje neće biti aktuelno samo u letnjem periodu, kada potrošači ne troše energent, obećao je i resorni ministar Aleksandar Antić.

- Uz sva pojeftinjenja koja će uslediti do kraja ove godine, potrošači će imati račun manji za oko 1.000 dinara - rekao je Antić krajem juna ove godine.

Niže cene nagnale su neka domaćinstva da ponovo aktiviraju svoj priključak za grejanje na gas.

- Ne može se reći da se ljudi masovno priključuju ovom energentu jer su i dalje nepoverljivi sa cenom koja stalno varira - kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. - Ipak, zabeležen je veliki broj njih koji su pre par godina odustali od gasa, a sada vide da im se priključak opet isplati, pogotovo kada troškove uporede sa ostalim mogućnostima. Centralno grejanje je skupo, a i cena struje je otišla na gore. Možemo reći da je u pitanju lagani porast potrošača.

Što se narednog pojeftinjenja tiče, tvrdi Vuletić, ono je izvesno jer se cena gasa formira devet meseci unapred, u odnosu na vrednost nafte. Kako je "crno zlato" u januaru 2015. godine bilo dosta skuplje nego sada, a trend pojeftinjenja se nastavio, tako i gas može biti samo povoljniji.

Da bi motivisali domaćinstva da koriste gas za grejanje, oština Užice je pre nekoliko meseci započela akciju jeftinijeg priključka za "plavi energent". Tako, ko do početka grejne sezone uvede gas u svoje domaćinstvo, može to da plati 490 , umesto 1.000 evra. Iako se na početku akcije prijavilo svega deset porodica, do sada se broj povećao na oko 50 potrošača.

  • Očekujem da će najveće interesovanje za priključak na gasnu mrežu biti krajem septembra - kaže direktor "Užice gasa" Milan Sekulić. - Ova akcija bi mogla da poveća broj potrošača za četvrtinu, sada imamo 400 potrošača. I naša toplana koristi gas kao sirovinu, pa joj pojeftinjenje energenta mnogo znači.

TRI DANA RADOVA

DA se priključe na gasnu mrežu, potrošači mogu za jedan do tri dana, ukoliko gasovod prolazi kroz njihovu ulicu. Ipak, tamo gde ne postoji infrastruktura, domaćinstva moraju da se raspitaju kakav je plan za širenje mreže i kada oni mogu da dođu na red. U gasnim preduzećima apeluju na zainteresovane da, čak i ako njihove ulice nema u planu za tu grejnu sezonu, pošalju prijavu jer se planovi za dalje i rade prema zainteresovanosti potrošača.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS