Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Saopštenje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine doneto 05.02.2015. povodom prodaje i kontrole maslinovog ulja iz uvoza

06. mart 2015. 15:14:36 Pročitano 2443 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Maslinovo ulje koje je prilikom uvoza bilo predmet kontrole  Fitosanitarne inspekcije Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine tokom druge polovine 2014. godine, kao i prva dva meseca ove godine, je bilo poreklom iz Španije, Grčke i Italije. Zvaničnog uvoza maslinovog ulja iz Hrvatske u Srbiju nije bilo.

Inspektori su uzeli 44 uzorka radi ispitivanja. Na osnovu do sada prispelih izveštaja o ispitivanju (40 izveštaja) utvrđeno je da nije bilo neusklađenosti u odnosu na propise o bezbednosti hrane (sam zakon i prateće/posebne propise).

Takođe, na osnovu plana monitoringa za 2014. godinu koji je Uprava za zaštitu bilja sprovela u drugoj polovini godine, uzeto je 8 uzoraka maslinovog ulja iz uvoza radi ispitivanja prisustva ostataka pesticida. Ni u jednom uzorku nije utvrđeno prisustvo pesticida, odnosno nije utvrđeno prisustvo pesticida preko maksimalno dozvoljene količine.

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine takođe je izvršila kontrolu ulja u 2014. godini u okviru svojih nadležnosti.

76 kontrola u proizvodnji i prometu koje su obavljene su pokazale da je ulje na tržištu Republike Srbije bezbedno i da je dobrog kvaliteta. Proizvođači su pod redovnim nadzom poljoprivredne inspekcije. 

Takođe, redovno se kontrolišu i proizvođači hladno ceđenog ulja. Tokom kontrola, u 5 slučajeva su utvrđene nepravilnosti, (u jednom slučaju reč je o isteklom roku, a  u četiri slučaja nepravilnosti su se odnosile na deklarisanje). Uzeto je 9 uzoraka koji su prosleđeni akreditovanim laboratorijama na ispitivanje. Svi uzorci su bili bezbedni i odgovarali su propisima o kvalitetu. 

Fitosanitarna inspekcija Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNE PALI TAJ FITILJ: Ovako su petarde sakatile decu u Srbiji Na vrh strane