Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


10 NEUOBIČAJNIH ŽALBI SRPSKIH POTROŠAČA

17. decembar 2014. 16:07:42 Pročitano 2753 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na šta se sve žalimo Regionalnom savetovalištu potrošača nasmejaće vas do suza! Ovo su najsmešniji primeri koji stižu pravo iz Beograda.

1. "Zaboravio sam da sam pre 4 godine kupio dušek"

Čovek je pre četiri godine kupio dušek, isplatio ali nije stigao da ga podigne. Nakon četiri godine od kupovine setio se dušeka. Pronašao je fiskalni račun i sa istim otišao u radnju. Međutim, na tom mestu se tad nalazila neka druga trgovina. Ostao je i bez dušeka i bez novca.

2. "Htela sam obrve kao pevačica"

U salonu lepote je žena želela da uradi trajnu šminku obrva. Tražila je da obrve budu kao obrve jedne naše poznate estradne pevačice. Kozmetičarka je unapred dala upozorenje da tako nešto nije moguće ali bez obzira na upozorenje, žena je insisitirala da obrve budu poput obrva poznate estradne pevačice. Uslugom nije bila zadovoljna jer i dalje nije podsećala na estradnu pevačicu.

3. "Pomozite! Devojka će me ostaviti ako mi ne pomognete"

Momak je kupio privezak devojci, privezak joj je ispao i polomio se. Onda je dečko zamolio organizaciju potrošača za pravnu pomoć kako bi ostvario pravo zamene "jer devojka neće da se pomiri s njim ukoliko ne dobije novi".

4. "Moje dete ne zna šta radi, neću da platim štetu!"

Žena, čije je dete u prodavnici razbilo par čaša, nije htela da ih plati. Terala je ljude iz organizacije potrošača da zovu prodavnicu da joj vrate novac, "jer dete ne zna šta zmači razbiti čaše".

5. "Popio sam pokvareno mleko. Celo"

"Potrošač koji je kupio mleko, pio ga dva dana i kada je sipao poslednju šolju zaključio je da je mleko pokvareno. Kada smo ga pitali da li ima flašu, račun ili bilo šta kao dokaz odgovorio je da nema i da je valjda dovoljno to što je popio pokvareno mleko", kažu u Regionalnoj organizaciji potrošača.

6. "Proizvod iz seksi šopa ne radi, ali..."

Čovek je u seksi šopu kupio proizvode za potenciju. Proizvodi „ne rade“ pa je zamolio zaštitnike potrošača za pravnu pomoć.

"Zapravo, potrošač je želeo da zadrži proizvode, možda nekad 'prorade' ali zahteva i da mu se vrati novac", kažu u Regionalnjo organizaciji potrošača.

7. "Merio sam rolnu toalet-papira"

Potrošač se žalio na dužinu rolne toalet-papira. Na ambalaži piše da toalet-papira ima u dužini od 4 metra. Međutim, potrošač je izbrojao koliko ima listića u rolni i pomnožio sa dužinom listića i zaključio da toalet-papira nema koliko piše na ambalaži.

8. "Štikle mi se ljuljaju, ma sve mi se ljulja..."

Jedna Beograđanka se žalila na stabilnost potpetica. Rekla je da je nedavnokupila cipele sa potpeticama koje se prema njenim navodima klimaju i nisu stabilne. Trgovac je odbio da prihvati reklamaciju. "Kako je potrošač došla lično kod organizacije potrošača, utvrdili smo da je s obućom sve u redu, a potrošač je došla pod dejstvom alkohola", kažu iz Regionalne organizacije potrošača.

9. "Da li treba da platim kaznu što sam se nepropisno parkirao?"

Jedan Beograđanin se nepropisno parkirao. Radnici Parking servisa su mu napisali kaznu, međutim, nisu stigli kaznu da zakače za auto jer je u tom trenutku potrošač naišao i fizički nasrnuo na radnike parking servisa. Potom je pobegao s lica mesta. Kazna je stigla na kućnu adresu. On je i dalje želeo da izbegne plaćanje kazne. Kontaktirao je organizaciju potrošača i nakon dugotrajne iscrpne prepiske postavio je pitanje: „Recite mi konkretno, da li ja treba da platim kaznu za nepropisno parkiranje?“.

10. "Kad šopingujem, smeta mi klima"

Organizaciji za zaštitu potrošača se obratila i jedna klasična kupoholičarka. "Rekla je da najveći deo svog vremena provodi u kupovini. Problem koji ima su klime koje su uključene u prodavnicama. Kontaktirala je organizaciju potrošača je kako bi uputili apel svim radnjama da se u njima smanje klime jer potrošačima bude neprijatno kada iz hladnog uđu u toplo", kažu u ovoj organizaciji.

Izvor: 24sata.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiViše vole kebab od kranjske kobasice Na vrh strane