Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Novi sistem označavanja hrane startuje sa primenom

15. decembar 2014. 15:58:37 Pročitano 3079 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novi sistem označavanja hrane startuje sa primenom u subotu, dana 13.12.2014. širom Evropske Unije. 

Naime, nova Uredba EU (br. 1169/2011) o pružanju informacija o hrani potrošačima, donela je novine u okviru postojećeg zakonskog okvira. Nova uredba predstavlja veliki napredak u postizanju veće transparentnosti kada je u pitanju hrana i njeni sastojci.

Doneta pravila će postepeno stupati na snagu ali oni što će obavezno morati da se primenjuje od 13.12.2014. jeste prisustvo alergena čak i u onoj hrani koja se prodaje i konzumira u ugostiteljskim objektima poput restorana, kafića.

Proizvodjači hrane imaju tačno dve godine da svoje ambalaže i deklaracije usklade sa novinama.

Datum stupanja na snagu: 13.12.2014. - Alergeni, nano sastojci, veličina  slova i ulja April 2014. - Poreklo mesa 13.12.2016. - Nuritivne tabele
Novine:
  • Potrošači će, na prvi pogled, imati uvid u to da li hrana koju žele da kupe sadrži bilo koji od 14 alergena. Alergeni moraju biti istaknuti u listi sastojaka bez obzira da li hranu kupujete u supermarketima, kafićima, restoranima.
  • Ukoliko hrana sadrži Nano sastojke, isti moraju biti istaknuti u listi sastojaka.
  • Najmanja veličina slova može biti 1,2 mm.
  • Ulja moraju da imaju tačne informacije od čega su izradjena.
Sirovo meso i mesne preradjevine će od navedenog datuma morati da imaju jasnu oznaku  zemlje porekla. Preradjena hrana i pića na svojoj ambalaži moraju imati jasnu oznaku  u  vezi sa nutritivnim vrednostima iste za količinu od  100 gr  ili eventualno prema odabranoj porciji.
Pre uvodjenja novina:
  • Prikaz alergena je bio obavezan samo za upakovanu hranu.
  • Ugostiteljske radnje nisu bile u obavezi da prikazuju informacije u vezi sa alergenima u hrani.
  • Oznake o nano sastojcima nisu obavezne.
  • Nema ograničenja u vezi sa veličinom slova.
Samo sveže govedje meso ima jasno označene informacije o zemlji porekla.  Podaci o nutritivnim vrednostima nisu obavezni.

http://www.beuc.eu/publications/beuc-pr-2014-024_eu_puts_food_information_on_the_menu.pdf

Više o ovoj temi možete saznati na:

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/infographic_food_labelling_rules_2014_en.pdf

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiAlnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj Na vrh strane