Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Alnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj

30. novembar 2014. 09:30:16 Pročitano 2687 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske objavilo je danas da je s tržišta povučena i opozvana "Alnatura" dečja hrana, kaša s četiri vrste žitarica "4-Korn Getreidebrei", u pakovanju od 250 grama, s rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine, a o povlačenju su izvestili i iz distributera na hrvatskom tržištu, kompanije "Dm-drogerie markt" iz koje navode kako su u toj dečjoj kaši pronađeni tragovi tropanskog alkaloida.

Ministarstvo u saopštenju, objavljenom na internet stranici navodi da je putem HR RASFF sastava primljeno obaveštenje iz Evropske komisije o nalazu tropanalkaloida u koncentraciji 12,1 mg/kg - ppb (mg/kg - mikrogram po kilogramu) u "Alnaturinoj" kaši "4-Korn Getreidebrei" na tržištu u Nemačkoj, a proizvod iste serije izvezen je i u Hrvatsku.

Zato je Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja Hrvatske sprovela nadzor na tržištu i naredila povlačenje i opoziv tih proizvoda s tržišta, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako se objašnjava, tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka a mešavine nekih od tropanalkaloida stvaraju atropin.

Mnoge nuspojave

Negativni uticaji atropina uslovljeni su unesenom količinom i ogledaju se u poremećaju parasimpatičkog nervnog sistema, kao što su ubrzan rad srca, suvoća usta, opuštanje glatke muskulature creva, mokraćnog trakta i žučne kese. Može doći do proširenja i paralize zenica, poteškoće govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suve i tople kože. Kod dece dolazi i do povišene temperature.

Iz DM-a mole kupce da provere da li su kupili Alnaturinu kašu od 4 vrste žitarica iz spomenute serije, a one koji je imaju mole da taj proizvod vrate u najbližu prodavnicu dm-a, gde će im biti vraćen novac.

Izvor: novimagazin.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiAlnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj Na vrh strane