Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Black Friday

28. novembar 2014. 08:39:34 Pročitano 2772 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon Dana Zahvalnosti, a svakog poslednjeg petka u mesecu Novembru, se širom sveta obeležava “Crni Petak”. Ove godine “Crni petak”nas očekuje 28.11.2014. tako da još uvek imate vremena da se pripremite za ovaj najluđi šoping dan!

“Crni Petak” obično predstavlja dan kada trgovci maksimalno snižavaju cene proizvoda čime privlače kupce. Statistika je pokazala da je taj dan najprometniji šoping dan u godini i označava početak praznične sezone kupovine. Primera radi, godine 2013. oko 141 miliona potrošača u Americi je obavilo neki vid kupovine tokom “Crnog Petka” i potrošilo ukupno 57,4 milijardi američkih dolara, uključujući i online prodaju koja je taj dan dostigla sumu od 1,2 milijarde dolara.

U SAD-u Crni Petak nije federalni praznik ali su ga neke države, kao što je Kalifornija, proglasile državnim praznikom. Veliki broj zaposlenih u SAD-u ne radi na Dan Zahvalnosti  kao ni narednog dana,  a kako iste sledi vikend , time se povećava broj potencijalnih kupaca.

“Crni Petak” se kao izraz koristio u raznim kontekstima. Naziv je nastao u Filadelfiji i prvobitno se koristio da opiše velike gužve koje  su nastajale nakon Dana Zahvalnosti. Kako se najveća kupovina obavljala u danima nakon Dana Zahvalnosti to je rezultiralo velikim saobraćajnim gužvama. Iste su izazivale velike probleme saobraćajnoj policiji pa je vremenom postalo uobičajeno da policija, taksisti i vozači gradskog prevoza za taj dan u Filadelfiji koriste naziv “Crni petak.”  Pokušaj da se “Crni Petak” preimenuje u Veliki Petak je bio neuspešan pa je naziv “Crni Petak” u zvaničnoj upotrebi Policijske uprave u Filadelfiji od januara 1966. godine. 

Početkom 80-tih godina 20. veka počinje da se razvija alternativna teorija o nastanku “Crnog Petka”. Naime, u Novembru 1981. godine prvi put je objavljena “teorija crnog mastila” prema kojoj tokom najvećeg dela godine, tačnije od januara do novembra, trgovci posluju sa finsijskim gubitkom. Budući da su se finansijski gubici kroz istoriju obeležavali crvenom, a profit crnom bojom, i kako je dan nakon Dana Zahvalnosti prvi dan u godini kada trgovci ostvaruju visok profit i pišu ga crnim mastilom u svojim finansijskim izveštajima, taj dan je dobio naziv Crni Petak.

Tradicionalno, čitava Amerika je na ovaj dan zahvaćena virusom potrošačke groznice. Naravno, ima i onih koji su protiv održavanja ove tradicije i koji pozivaju na uzdržavanje od nezajažljive potrošnje. 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane