Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Dogodine participacija po leku sto dinara

21. novembar 2014. 08:16:23 Pročitano 3001 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ukidanje procentualnog učešća za medikamente oročeno na sredinu sledeće godine. Za terapiju posle infarkta sada neophodno 4.000 dinara mesečno

Doplata za lekove sa tzv A1 pozitivne liste, koja sada iznosi i do 90 odsto, od sredine sledeće godine biće ukinuta. Pacijenti će plaćati samo fiksnu participaciju koja će sa sadašnjih 50 biti podignuta na 100 dinara po kutiji, najavljuju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

To će značajno olakšati lečenje kategorija pacijenata koji su na terapiji za koju se prema važećem pravilniku plaća procentualno učešće u ceni leka. Oni trenutno za lekove doplaćuju po nekoliko hiljada dinara mesečno.

Pacijent sa dijabetesom, recimo, koji ima oštećenja i na krvnim sudovima, mesečno terapiju doplati bar 1.500 dinara. Trošak za lekove posle infarkta, kada se uzima antikoagulaciona terapija, lekovi protiv hipertenzije i statini za snižavanje masnoća u krvi je još veći. Ti pacijenti, prema računici izabranih lekara, za lekove mesečno doplate i do 4.000 dinara, što je za većinu veliki udarac na ionako skroman kućni budžet.

- Radimo na tome da promenimo ovu očajnu situaciju u kojoj neko mora da plaća neophodan lek - rekao je prof. Momčilo Babić, direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. - Već od sredine sledeće godine ukinućemo potpuno doplaćivanje za lekove kakvo sada postoji. Imaćemo samo participaciju od 100 dinara po leku i to je sve.

Mogućnost da se smanje troškovi pacijenata za lekove direktor RFZO najavio je još u maju, povodom izrade novog pravilnika o uslovima formiranja tzv. pozitivne liste medikamenata koji se izdaju o trošku osiguranja. Ta najava je sad i vremenski oročena na sredinu sledeće godine, otprilike šest meseci posle primene novog pravilnika, po kojem će od 1. januara lekovi pojeftiniti za 30 do 50 odsto. Samim tim će i procentualno učešće pacijenata u troškovima terapije već od januara biti značajno smanjeno, dok sredinom godine ne bude potpuno ukinuto.

Doktorka Nevenka Dimitrijević, izabrani lekar u Domu zdravlja Voždovac, kaže da je ukidanje procentualnog učešća dobra vest i za pacijente, koji će manje izdvajati za lekove, ali i za doktore s obzirom na to da po tzv. kapitacionoj formuli za obračun plata dobijaju „negativne poene“ ako vrednost lekova koje propišu premaši troškove prosečnog recepta.

- Još se ne mogu sagledati rezultati koje će ukidanje procentualnog učešća u troškovima leka dati - kaže dr Dimitrijević. - Neosporno je da je to iz ugla pacijenata i lekara dobra mera, ali činjenica je i da su farmaceutske kuće sad pristale na sve samo da njihovi lekovi uđu na pozitivnu listu. Oni, međutim, moraju da prate zakone tržišta, i ako im to ne bude isplativo, moglo bi da se desi da manje lekova plasiraju na naše tržište.

VELIKI TROŠAK OBOLELIMA

Procentualno učešće za lekove sa A1 liste je za pacijente veliki trošak. Tako, recimo, za „sortis“, jedan od lekova protiv masnoća u krvi, koji u dozi od 20 miligrama košta 958 dinara, plaćaju 814 dinara. Za isti lek u najjačoj dozi od 80 miligrama procentualno učešće je takođe 85 odsto i iznosi čak 2.044 dinara, dok država pokriva samo 361 dinar. Za lek koji koriste oboleli od Alchajmerove bolesti „donepezil“, pacijenti participiraju 60 odsto, odnosno 1.592 dinara.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEPS: Pravila prazne šaltere Na vrh strane