Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Takse za našu vodu skuplje i od francuskih

17. novembar 2014. 18:01:04 Pročitano 2804 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Proizvođači mineralnih voda Srbije zahtevaju od države sa smanji naknadu za korišćenje voda i da je ne poveća iduće godine, kako im proizvodnja ne bi bila ugrožena. Trenutno ta naknada iznosi više od 11 evra po kubnom metru, i kako navode, za deset godina uvećana je čak 13 puta i u rangu je naknada koja se plaćaju u francuskom regionu u kojem se proizvodi čuvena voda „evijan“.

Kada se uporede troškovi poslovanja punionica vode u regionu, naknada za upotrebu vode u Srbiji ubedljivo je najviša. U Srbiji proizvođači voda plaćaju naknadu od 1,35 dinara po litru, što čini pet do osam odsto od proizvođačke cene. Kod suseda Hrvata ta naknada iznosi četiri evra po kubiku, u Sloveniji je bila šest, pa je sada vraćena na dva evra. Dakle, u zemljama regiona naknada je nekoliko puta niža, dok u zemljama Evropske unije pojedine države članice ni ne naplaćuju korišćenje voda, poput Španije i Portugalije.

- Tako visoka naknada za korišćenje voda u Srbiji stvara problem u poslovanju, obara konkurentnost domaćih firmi, koje sve teže posluju i zato što su ukinute carine na uvoz vode iz EU od 2012. godine - kaže za „Novosti“ Zorica Vukčević, predsednica Udruženja proizvođača voda Srbije.

Flaširana voda u Srbiji, uz to, podleže i višoj stopi poreza na dodatu vrednost od 20 odsto, a nije u nižoj kategoriji oporezivanja, kao što je u većini zemalja.

- To znači da voda u Srbiji ne spada u osnovne potrebe, već se naplaćuje kao luksuzna roba - napominje Vukčević. - Konkurentnost domaćih voda znatno je narušena, jer nadoknada čini i do osam odsto cene vode. Kada se tome dodaju i ostala opterećenja lokalnih zajednica i dažbine, uvozna voda sve je konkurentnija i preti da istisne domaću sa rafova.

Predsednica Udruženja proizvođača voda istakla je da u Srbiji država na ime naknade za vode, od domaćih proizvođača koji tržištu godišnje ukupno isporuče oko 600 miliona litara flaširane vode, naplati sedam miliona evra.

U poslednjih desetak godina broj punionica vode gotovo je prepolovljen i sada na našem tržištu posluje nešto više od 20 fabrika vode. U ovakvim uslovima rada opstale su samo velike kompanije, koje inače posluju u okviru drugih velikih sistema, poput „Rose“ i „Koka-Kole“, „Knjaza Miloša“ i sistema DFG, zatim „Hebe“ i „Nektara“ ili „Mivele“ i „Agrokora“...

- Očekujemo od države da naknadu za korišćenje voda uskladi s normama EU i da tu oblast što pre reguliše donošenjem zakona o naknadi za korišćenje prirodnih resursa i rudnih bogatstava - naglašava Vukčevićeva.

U RAZUMNIM OKVIRIMA

U udruženju proizvođača voda kažu da oni ne beže od plaćanja naknade, ali u razumnom okviru, koji ne ugrožava poslovanje i opstanak proizvodnje, a samim tim i radnih mesta, posebno u manje razvijenim sredinama u kojima fabrike vode zapošljavaju veliki broj ljudi, poput Aranđelovca, Surdulice, Bujanovca. U toj industriji u Srbiji, samo u neposrednoj proizvodnji, zaposleno je oko 3.000 ljudi.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiTakse za našu vodu skuplje i od francuskih Na vrh strane