Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kod nas krpice skuplje nego u EU

20. oktobar 2014. 08:01:27 Pročitano 2848 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Garderoba i obuća poznatih marki u Srbiji su znatno skuplji od istih modela u zemljama Evropske unije. Kada se vratimo iz Austrije ili Nemačke, ne možemo da poverujemo svojim očima kada u istoimenoj radnji u centru grada vidimo da je jakna kakvu smo tamo platili 19 evra, ovde košta 3.890 dinara. Isti model, isti trgovac, a cena udvostručena. Dogodi se da u Italiji sako platimo 49 evra, a ovde se kod istog trgovca takav model prodaje za neverovatnih 14.000 dinara!

Zašto je garderoba u Srbiji u našim buticima i "šoping molovima" skuplja nego u Beču, Barseloni ili Rimu. Glavni razlozi su svakako nedovoljna konkurencija i dominantan položaj pojedinih trgovaca, ali i formiranje cena garderobe iz centrala modnih kuća u inostranstvu. One imaju nekoliko cenovnih nivoa, a najniži je na matičnom tržištu. Otuda razlike cena za brendove u trgovinama "Njujorkera", "Zare", "Berške", "Stradivarijusa"...

Važan faktor koji podiže cenu istog proizvoda u Srbiji u odnosu na EU je i nerazvijenost tržišta. U strukturi cena su troškovi finansijskog kapitala, ali i skupih usluga iz državnog sektora koji su u svetu manji nego kod nas.

- Daleko manja prodaja nego u zemljama EU, uz procentualno veće fiksne troškove podiže cene odeće i obuće, ali i druge robe - tvrdi Dragoljub Rajić, privredni konsultant. - Promet butika u centru Beograda na mesečnom nivou desetak puta je manji nego promet takvog bazara u Minhenu, Beču ili Rimu. Jedan od razloga visokih cena je i pojedinačna, a ne serijska nabavka robe.

Trgovci odećom u Srbiji, suočeni sa niskom kupovnom moći i daleko manjom prodajom, jednostavno nisu ozbiljni kupci robe u većim količinima kao njihove kolege u evropskim zemljama. Kada kupujete malu količinu odeće, nabavna cena je viša u odnosu na vaše kolege iz EU koje kupe po deset puta više. Ta razlika ide do 35 odsto za određene artikle i to je glavni uzrok zašto je, na primer, u austrijskom "Pandorfu" ista košulja više od 30 odsto jeftinija nego u Beogradu.

- Roba proizvođača koji ne proizvode u Srbiji uvek je skuplja nego u zemljama koje imaju te fabrike - dodaje Rajić. - "Benetonova" odeća sašivena u Srbiji jeftinija je od te iste odeće u Italiji za pet do 18 odsto.

U PKS kažu da trgovci više cene odeće i obuće u odnosu na zemlje u okruženju i EU, pravdaju nestabilnim kursom dinara, inflacijom i velikim troškovima poslovanja, što nema nikakvog opravdanja.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKROMPIR DVOSTRUKU SKUPLJI U BEOGRADU: Evo u kojim srpskim gradovima su najpovoljnije cene voća, povrća i mesa Na vrh strane