Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


NBS apeluje na banke da ne privlače klijente visokim kamatama

15. oktobar 2013. 07:30:11 Pročitano 2938 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Narodna banka Srbije (NBS) uputila je danas apel bankama da kamate koje budu nudili na deviznu štednju uoči predstojećeg Svetskog dana štednje, ne budu veće od onih koje nude tokom cele godine kako se ne bi narušila stabilnost finasijskog sistema.

 

- NBS i ovoga puta apeluje upravo na pojedine banke da se uzdržavaju od vođenja politike nelojalne konkurencije i privlačenja klijenata visokim kamatnim stopama na štednju, a građane poziva da se umesto kamatnim stopama, rukovode sigurnošću svojih uloga - naglašava se u saopštenju NBS. 

Dodaje se da će NBS, ukoliko ponašanje pojedinih banaka ne bude u skladu sa postulatima održavanja finansijske stabilnosti, biti prinuđena da posegne za određenim regulatornim merama koje joj stoje na raspolaganju, kako bi se zadržala sigurnost štednih uloga građana i stvorili održivi uslovi i za pad kamatnih stopa na bankarske usluge. 

NBS je pozvala banke da borbu za klijente i povećanje štednje usmere na poboljšanje uslova, širenje lepeze bankarskih proizvoda i obogaćivanje ponude štedišama. 

- Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, na našem tržištu je i dalje prisutan trend rasta dinarske i devizne štednje građana, koji je usledio i pored pada kamatnih stopa na štedne uloge. U poslednjih godinu dana kamatne stope na štednju u evrima u Srbiji su snižene i njihov nivo je približen stopama koje se mogu dobiti za štednju u zemljama u okruženju, ali su one i dalje više u poređenju sa okruženjem - konstatovala je NBS.

U saopštenju se navodi da je prosečna kamatna stopa na štednju u evrima oročenu na period do godinu dana u Srbiji u avgustu porošle godine bila 4,28 odsto, a u istom mesecu ove godine 2,72 odsto, dok je u BiH to bilo 2,57 odsto, a sada je 2,31 odsto, u Rumuniji su ove kamatne stope za isti period oročavanja smanjene sa 3,44 na 2,45, u Mađarskoj sa 2,45 odsto na 1,53 odsto.

NBS ocenjuje da je, nakon njenog apela i odgovornijeg ponašanja banaka, postignut značajan stepen racionalizacije u smislu snižavanja nivoa kamatnih stopa, mada su one i dalje vrlo konkurentne, što je verovatno i razlog za štednju nerezidenata u bankama.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDIREKTOR "LIDL SRBIJE": U korpi kvalitet uz najniže cene Na vrh strane