Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


ŠTETA: Isplatili 304.000 evra zbog kašnjenja radova!

21. septembar 2013. 10:42:16 Pročitano 3399 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građevinska direkcija Srbije (GDS) svakog meseca trpi štetu od 38.000 evra jer toliko novca mora da isplaćuje kupcima stanova u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu, kojima stanovi nisu završeni u ugovorenom roku.

 

Četiri zgrade

S obzirom na to da useljenje u četiri zgrade sa 189 stanova, koje je radila građevinska firma „Ratko Mitrović Dedinje“, kasni osam meseci, to znači da je GDS dosad samo zbog tog izvođača morao da iskešira 304.000 evra.

Interesantno je to što se kraj radova na ovim objektima ne nazire jer je, zbog finansijskih problema u koje je zapala firma „Ratko Mitrović“ i nemogućnosti da radove privede kraju, GDS s njom raskinuo ugovor.

Kako tvrde u GDS, dok se na tenderu, čiji je postupak u toku, ne izabere novi izvođač radova, kupcima stanova će se, odlukom na sednici Skupštine GDS, isplaćivati četiri evra po kvadratnom metru stana dok ne dobiju ključeve.

Opstrukcije

- Četiri objekta koja je gradila firma „Ratko Mitrović Dedinje“ kasne sa useljenjem osam meseci pošto firma „Ratko Mitrović Dedinje“ nije bila sposobna da završi izgradnju tih objekata jer je u finansijskim problemima, a istovremeno je mesecima sprečavala izbor novog izvođača, nanoseći tako štetu i GDS i njegovim kupcima. 

Procena trenutne mesečne štete koju trpi Direkcija zbog dosadašnjeg kašnjenja firme „Ratko Mitrović Dedinje“ na ova četiri objekta iznosi oko 38.000 evra (9.512 kvadrata stambene površine puta četiri evra po kvadratu) - kažu u Građevinskoj direkciji Srbije.

Oni dodaju da troškovi obeštećenja kupaca zbog kašnjenja padaju na teret izvođača radova i isplaćuju se kroz penale izvođačima koji su kasnili sa izgradnjom.

Koliko je ukupno novca isplaćeno kupcima na ime obeštećenja, kako u ovoj instituciji tvrde, moći će precizno da saopšte kad završe konačne obračune sa svim izvođačima.

Firma bez kontakta

U građevinskom preduzeću „Ratko Mitrović Dedinje“ nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje koliko će ukupno novca morati da plate za penale zbog kašnjenja izgradnje stanova u četiri zgrade u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu. Svi brojevi telefona ove firme istaknuti na njihovom zvaničnom sajtu su nepostojeći, a ni zvanična imejl adresa nije u funkciji. Na informacijama u Telekomu Srbija dobili smo odgovor da su svi brojevi koji su istaknuti na sajtu firme „Ratko Mitrović Dedinje“ otkazani, kao i da za njih nije uzeta zamena.

Izvor: kurir-info.rs

Centar potrošača Srbije već više od 6 meseci pomaže udruženju građana Stepa Stepanović,  koje se nezadovno rokovima useljenja, radovima i obećanom infrastrukturom obratilo za pomoć.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiŠTETA: Isplatili 304.000 evra zbog kašnjenja radova! Na vrh strane