Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ovo su novi trgovci strujom u Srbiji

20. septembar 2013. 13:22:26 Pročitano 4620 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od 1. januara firme će moći da izaberu snabdevača strujom sa kojim će pregovarati i o ceni. Ipak, ona će za kompanije biti viša nego sada, jer će je formirati tržište, potvrđuje za “Blic” Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike.

Od nove godine otvara se tržište električne energije, pa će u trci za kupce biti ne samo EPS već i drugi snabdevači kojih trenutno ima oko 20.

 

Za najveće trgovce trenutno važi slovenački GEN-i čiji je predsednik uprave Robert Golob, zatim EFT Vuka Hamovića i „Rudnap“ Vojina Lazarevića. Struju će, između ostalih, prodavati i češki ČEZ, švajcarski „Alpik“ i, naravno, EPS.

Mada je normalno da slobodno tržište donese i niže cene struje, deo trgovaca električnom energijom veruje da će se EPS truditi da bude najjeftiniji.

- EPS neće biti nateran da prodaje po dotiranoj ceni kao do sada, već će moći da konkuriše trgovcima i ponudi struju po ceni koja je tržišna. Što znači skuplju nego do sada - tvrdi za “Blic” Vuk Hamović, prvi čovek EFT-a.

Najagresivniji trgovac struje na ovim prostorima, po rečima Hamovića, jeste GEN-i iz Slovenije, koja je aktivna i u Hrvatskoj.

Iz GEN-ija za “Blic” poručuju da im se već sada mnoge kompanije obraćaju sa zahtevom za saradnju i poručuju da neće postojati jedinstvena cena za sve potrošače.

- To znači da će se cena određivati na osnovu perioda za koji se zaključuje ugovor, profila potrošnje u zavisnosti od toga da li je noć ili dan, radni dan ili vikend, kao i vremena kada se zaključuje ugovor - tvrde u GEN-iju.

 

Vojin Lazarević, vlasnik „Rudnapa“, za „Blic“ kaže da veruje da EPS u novom poslu „neće voditi sujeta, već tržišna računica“.

- EPS mora da optimalizuje prodaju sa finansijskog aspekta. Prosto, postoje segmenti poslovanja gde za njih nije profitabilno da rade. Oni jednostavno uvek mogu da trguju delom svoje proizvodnje ili u vremenu kada im odgovara, a sa čim mi ne možemo da pariramo i upravo tu se nalazi prostor za poslovanje svih novih trgovaca električnom energijom i kod nas - objašnjava Lazarević.

Svaki drugi strujomer treba zameniti

Oko 50-60 odsto mernih uređaja u Srbiji je van isteka roka trajanja. To znači da između 1,8 i 2 miliona brojila treba dovesti u red, dakle, ili ih zameniti ili baždariti - poručio je Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije. Kompletna zamena brojila, kako je istakao, proces je koji će trajati čitavu deceniju.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPRODAVCI OBMANJUJU KUPCE! PROIZVOD ISTI, A TRI RAZLIČITE CENE: Sa kreditnom karticom veš mašina skuplja za 5.000 dinara?! Na vrh strane