Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Bezobrazno: Odeću od prošle godine prodaju nam kao novu

13. septembar 2013. 07:57:12 Pročitano 3190 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Garderoba iz prošlogodišnjih kolekcija koja lane nije našla kupce ove godine se prodaje i po ceni većoj nego prošle. 

Kupce zabrinjava i to što se stara roba do dolaska nove sezone mesecima čuva u prljavim i vlažnim skladištima čiju ispravnost ne kontroliše nijedna inspekcija, pa mnogi po izlasku iz butika, osim računa, dobiju alergije i kožne infekcije.

 

Kaput koji je prošle godine koštao 5.500 dinara, sada košta 400 dinara više. Trgovci kažu, uračunali su u cenu promenu kursa, a kupce od neprimerene cene više brine u kakvim je uslovima ova odeća dočekala novu sezonu, jer iskustva dermatologa pokazuju da im se sve više mladih obraća sa kožnim oboljenjima koja su dobili isprobavajući prljavu odeću i obuću. A uslove u kojima se skladišti odeća iz prethodnih sezona ne kontroliše nijedna inspekcija.

- A trebalo bi. I to ne jedna, nego tri. Tržišna bi trebalo da kontroliše da li količina robe odgovara knjigama koje vode, sanitarna - zdravstvene uslove u kojima se čuva odeća, a fitosanitarna bi trebalo da proverava koje se hemikalije koriste za ubijanje gamadi - pacova i buba, i kakav uticaj te hemikalije imaju po zdravlje građana - kaže za “Blic“ Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

Odeća u mnogim prodavnicama se oseća na formalin i, kažu potrošači, nemoguće je da nijednom inspektoru ne privuče pažnju. Posebno je važno ako se zna da ova hemikalija koja se koristi za dezinfekciju odeće može da izazove iritaciju očiju i kože, ali i razne alergije.

- Vlasnici butika stavljaju različite hemikalije i naftaline kako bi zaštitili odeću od moljaca, a sve to ima opasan uticaj na zdravlje ljudi. Potrebna je ozbiljna kontrola skladišta i magacina, a mislim da je niko ne sprovodi - kaže Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije.

Radnik u jednom butiku objašnjava za “Blic“ da mnogo odeće kruži od skladišta do prodavnice već godinama.

- Evo, mi i dalje prodajemo kapute od pre četiri godine. Magacini su zimi vlažni, leti suvi i prašnjavi, a i u samoj prodavnici ista majica prođe kroz nebrojeno mnogo ruku - priča on.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPOST I U NOVČANIKU: U mnogim ribarnicama cene porasle uoči predstojećih slava Na vrh strane