Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Besplatna struja i invalidima

10. septembar 2013. 07:54:14 Pročitano 3149 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Siromašni koji se greju preko toplana prve hladne dane dočekaće sa pravom na deo besplatnih energenata. Naime, izmene Uredbe o energetski zaštićenom kupcu trebalo bi da budu donesene za oko mesec dana, kažu u Ministarstvu energetike. Izmenama će se proširiti kriterijumi za dobijanje struje, gasa, a sada i grejanja bez nadoknade. Tako bi pod kišobran „energetski zaštićenog kupca“ mogli da stanu i građani sa malo višim primanjima, invalidi...

 

U Ministarstvu energetike kažu da bi izmene trebalo da otklone sve manjkavosti Uredbe i obuhvate što šire kategorije ugroženih potrošača.

- Ideja je da gotovo svi siromašni mogu da dočekaju grejnu sezonu sa barem delom otpisanih računa - kažu u Ministarstvu energetike. - Zato će im se, pored struje i gasa, obezbediti i grejanje bez naknade iz toplana. Besplatno grejanje će se građanima dati po metru kvadratnom ili po utrošku toplotne energije, u zavisnosti od toga kako se obračunava u tom području. Na lokalnim samoupravama je da odluče koliko će sniziti cenu „papirologije“ koja je potrebna da se i dokaže status energetski zaštićenog kupca. U većini opština ova dokumentacija staje i po 2.000 dinara.

Radna grupa koja bi trebalo da odlučuje o besplatnim energentima za siromašne formirana je, kako kažu u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, početkom meseca.

- Sarađujemo sa kolegama iz Ministarstva finansija, ali i Ministarstva energetike - kaže Vesna Mirosavljević iz Ministarstva rada. - Očekujemo da bi uredba mogla da se donese za oko mesec dana. 

Predložićemo ugrožene kategorija građana za koje mislimo da bi trebalo da primaju besplatnu struju, gas i grejanje, ali konačnu odluku donosi resorno ministarstvo.

Prema važećoj Uredbi Vlade Srbije, energetski zaštićeni potrošači imaju pravo da dobiju između 120 i 250 kilovat-sati besplatne struje mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, kao i od 35 i 75 kubnih metara gasa mesečno tokom grejne sezone.

USLOVI

Pravo da steknu status energetski zaštićenog potrošača imaju domaćinstva sa jednim članom koja mesečno primaju do 12.900 dinara, porodice sa dva ili tri člana koja zarađuju do 18.786 dinara mesečno. Kriterijum za četvoročlane i petočlane porodice jeste zarada do 24.672 dinara, a za domaćinstva sa šest i više članova - do 30.558 dinara mesečno.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane