Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Stežemo kaiš u radnji

02. septembar 2013. 08:03:09 Pročitano 3264 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Peta krizna godina za potrošače u Srbiji protiče u znaku i velike besparice i velikog odricanja! Dramatično opada potrošnja, čak i osnovnih namirnica koje se svakodnevno nalaze u korpi. Pod pritiskom krize mnogi su prinuđeni da štede i na hrani, što je desetkovalo prodaju u prehrambenim trgovinama. Pazari se, žale se trgovci, najosnovnije - hleb, mleko, jaja, povrće, meso, kafa. Ostale namirnice sada se smatraju luksuzom.

 

Život u Srbije danas je, prema statističarima, skuplji 30 odsto nego pre pet godina. Ali, naš subjektivni osećaj govori da za iste pare možemo daleko manje namirnica da priuštimo. Istraživanja pokazuju da četvrtina potrošača meso kupuje povremeno, da je 28 odsto znatno smanjilo kupljene količine (ne navode za koliko) i da je 15 odsto njih počelo da kupuje isključivo na akcijskim sniženjima.

Mesari ukazuju da im je od početka godine promet opao za oko 20 odsto. Meso koje se kupovalo na kilogram sada se uzima po 300 grama, pazare se jeftinije kategorije i iznutrice, a od prerađevina uglavnom parizer. Slabije se kupuju sirevi, pavlaka, namazi... A, između 10 i 15 odsto pala je potrošnje mleka i jogurta, što ukazuje da mnogi potrošači nemaju ove osnovne namirnice svaki dan na trpezi. Za 10 odsto pala je i prodaja voća i povrća. Za oko pet odsto smanjena je i prodaja - hleba, što pekari pravdaju i racionalnijom potrošnjom prema toj namirnici.

- Pad kupovne moći u ovoj godini je više nego očigledan - kaže za „Novosti“ Olivera Ćirković, PR menadžer „Univereskporta“. - Potrošači i dalje kupuju osnovne životne namirnice, dok sve ostale kategorije hrane u prodaji postaju „niskoobrtne“. Takođe, u ukupnoj prodaji primetan je stalni rast procentualnog učešća akcijskih artikala, kao i prodaje privatnih robnih marki.

Statistika prikazuje da je na mesečnom nivou opala prodaja hrane za 6,2 odsto.

- To je posebno upozoravajuće, jer je hrana kod nas skuplja od mnogih zemalja u svetu - kaže za „Novosti“ ekonomista Vladana Hamović. - Podaci za prošli mesec govore da prosečna plata iznosi oko 44.000 dinara, da rast potrošačkih cena iznosi 8,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, da je promet u trgovini na malo realno opao za šest odsto, a stopa nezaposlenosti je 24 odsto. Takvi podaci svakako nisu stimulišući za kretanje kupovne moći građana.

Sve komplikuje i činjenica, ukazuje Hamovićeva, da su mnogi su ušli u kredite, a sada ne znaju kako da ih otplaćuju.

- Završava se peta krizna godina u Srbiji, ali nema ni na vidiku realnih izgleda da se u dogledno vreme zaustavi pad potrošnje i da ona počene da raste - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Naprotiv, raste broj nezaposlenih, plate realno padaju i sve su neredovnije isplate, cene stalno rastu i to je siguran „recept“ za dalja odricanje potrošača i pad prometa u trgovinama.

FRIŽIDER KAO LUKSUZ

MANjE para ostaje i za kupovinu kućnih aparata, pa je za godinu dana zabeležen pad prodaje između 20 i 25 odsto. To što se manje kupuje nakit, skupa garderoba, kozmetika... u ovim uslovima i ne čudi. - Sasvim je jasno da više nema meste nikakvom „luksuzu“, koji podrazumeva i odlazak na razna putovanja, u pozorišta, restorane, kupovinu knjiga i slično - kaže Vladana Hamović. - Dakle, onom što se smatra uobičajenim u zemljama sa izgrađenim standardom.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKAKO DA PROVERITE RAČUN ZA STRUJU PRE NEGO ŠTO STIGNE? U par klikova sve možete videti. Na vrh strane