Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


EPS: Pravila prazne šaltere

29. avgust 2013. 06:58:55 Pročitano 3281 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Potrošači koji su uplatili veće iznose na račun "Elektroprivrede Srbije" više ne moraju da se guraju na šalterima da bi višak novca prebacili na novo preduzeće "EPS snabdevanje".

- "Elektroprivreda Srbije" odlučila je da, po automatizmu prebaci preplaćeni novac potrošača sa prethodnog na nove račune za struju, da bi se izbegle gužve na šalterima i da građani ne bi morali lično da dolaze da to urade - objašnjava Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora EPS. - Naravno, oni potrošači koji budu želeli da im se vrati višak uplaćenog novca, dobiće ga nazad.

 

Jovanović objašnjava da ovakvo rešenje nije moglo da bude odmah sprovedeno, pošto su EPS i "EPS snabdevanje" dva različita pravna lica, pa je neophodna saglasnost i samih potrošača koji su uplatili više novca. A takvih je, po njegovim rečima, priličan broj. Reč je o ljudima koji žive u inostranstvu pa su uplatili trošak struje i za godinu dana unapred. Ima mnogo podstanara, ljudi koji ne mogu da dođu na šaltere da potpišu nalog...

- To je napravilo ogroman problem na šalterima, pa je poslovni kolegijum EPS doneo zaključak da se preplata automatski prebaci na nove račune - objašnjava Jovanović.

Potrošači ovih dana na svoje adrese dobijaju dve koverte: obaveštenje o ukupnom dugu prema EPS, i nove račune od "EPS snabdevanja" za struju utrošenu u julu. I dok "EPS snabdevanje" neće tolerisati ne plaćanje računa i moći će da daje nalog za "seču struje", stari dug, prema "Elektroprivredi", moći će da se reprogramira do kraja novembra. Tek potom EPS najavljuje moguću prinudnu naplatu od onih koji ne ispoštuju obaveze ni po poslednjem, takozvanom "finalnom" reprogramu duga.

- Od četvrtka će potrošači u Beogradu i Novom Sadu, u kojima je sklopljeno svega 40 ugovora, a primljeno 3.500 zahteva za reprogram, moći na šalterima distribucija da potpišu reprogram svog duga. Kompletna verzija sporazuma je spremna, što je u potpunosi i softverski podržano - kaže Željko Marković, direktor Direkcije EPS za distribuciju.

Za razliku od ova dva grada, gde je do sada bio zastoj, potrošačima sa područja distribucija "Elektrosrbije Kraljevo", "Jugoistoka Niš" i "Centra" već je omogućeno sklapanje ugovora o reprogramu i do sada je, prema Markovićevim rečima, sklopljeno 4.750 ugovora na ime duga od 310 miliona dinara, a primljeno je 8.000 zahteva za reprogramiranje duga.

MOGUĆ I OPROST DUGA

DO sada je, iz prethodnih reprograma duga, "ispalo" oko 30 do 40 odsto potrošača, jer nisu namirivali dogovorene iznose. Oni sada ipak imaju novu šansu da potpišu sporazum o novom reprogramu. Ovo važi i za one koji uredno namiruju obaveze iz već potpisanih ugovora o reprogramu: mogu da raskinu stari i potpišu novi ugovor sa EPS, gde će im za gotovinsku uplatu biti "oprošteno" 40 odsto duga, ili će otplaćivati dug na maksimalno 120 rata.

KARTICE DO KRAJA NEDELJE

Trenutno je plaćanje računa za struju, bez provizije, moguće na šalterima distribucija i to kešom i čekovima. Plaćanje karticama biće, na šalterima u Beogradu, omogućeno do kraja nedelje, a u ostalim mestima će takozvani POS terminali za prihvat kartica proraditi do ispostavljanja avgustovskog računa za struju.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEPS: Pravila prazne šaltere Na vrh strane