Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


NOVA KAMPANJA U SAD: Kupujmo samo američko!

24. avgust 2013. 07:48:26 Pročitano 3086 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Orlando - Američki trgovinski lanac "Volmart" se nada da će pokrenuti promet uspostavljanjem masovnog pokreta građana da kupuju samo robu proizvedenu u SAD.

Taj najveći maloprodajni lanac sveta priredio je u četvrtak "samit" prodavaca, dobavljača i domaćih državnih zvaničnika u nadi da će patriotizam kupaca pomoći povratak industrije u SAD.

 

Na skup su došli predstavnici 500 proizvođača, osam guvernera, američki sekretar za trgovinu Peni Pricker i zvaničnici iz tridesetak država.

Pre sedam meseci "Volmart" koji robu prodaje s velikim popustima, najavio je plan da tokom narednih deset godina kupi američke robe za 50 milijardi dolara više nego tokom prethodne decenije.

Međutim, to je svega desetak odsto vrednosti robe koju će "Volmart" prodati samo ove godine. Ali, ako i drugi trgovci učine isto, to bi u SAD robe povećalo prodaju proizvedene u Americi za 500 milijardi dolara tokom naredne decenije. Ta kampanja može da posluži za jačanje ugleda "Volmarta" koji je stalno na udaru zbog ignorisanja prava zaposlenih i malih plata, te važi za uništitelja radnih mesta.

Neki stručnjaci ukazuju da je upravo "Volmart" pre dve decenije predvodio seobu industrije iz SAD u Kinu i druge zemlje u potrazi za najjeftinijom radnom snagom, i time izneverio svog osnivača Sema Voltona, čija je parola bila "Kupujmo američku robu".

Bert Flikinger, predsednik konsultantske firme za maloprodaju "Stratedžik risors grup" rekao je da je "pustošenje proizvodnje u SAD trajalo dve decenije, te će biti potrebne bar dve decenije da se poizvodnja vrati". On je dodao da očekuje da će se i tada u SAD vratiti tek delić proizvodnje preseljene u inostranstvo. "Volmart" je sličnu kampanju za kupovnu američke robe vodio sredinom 1990-tih godina, ali je akcija propala jer cene robe nisu bile dovoljno niske za njegove, poslovično siromašne, ali mnogobrojne kupce.

Sada se direktori zaklinju da će ići mnogo dalje od marketinške kampanje i analizirati svih 1.300 kategorija proizvoda iz azortimana "Volmarta" - od peškira do elektronike, da bi utvrdili šta sve može da se proizvede u SAD. Obnavljanje proizvodnih radnih mesta u SAD je ovih dana glavna tema. Stopa nezaposlenosti je 7,4 odsto što jeste najmanje za četiri ipo godine, ali je u zdravim privredama ta stopa skoro upola niža - između pet i šest odsto.

"Volmart" i drugi veliki trgovci su pod paljbom i jer ne haju za bezbednost radnika u fabrikama u inostranstvu. Pritisak na njih se povećao posle rušenja jedne fabrike prošlog proleća u Bangladešu u kojoj je poginulo 1.129 ljudi.

To je bila najsmrtonosnija nesreća u istoriji industrije odeće. Sada čista ekonomija može da podstakne pokret "Kupujmo samo američko": troškovi rada rastu u Aziji, a dopremanje robe odatle je sve skuplje zbog cene nafte i drugih troškova transporta. "Volmart" kaže da je nekoliko proizvođača reklo da je utvrdilo konkretne vrste robe čija izrada u inostranstvu prestaje da ima smisla.

"Volmart", sa više od 4.000 prodavnica u SAD i 460 milijardi dolara prometa, dokazao je da može da okupi dobavljače i trgovce: 2009. je stvorio koaliciju prodavaca, dobavljača, ministarstava, nevladinih organizacija i stručnjaka za utvrđivanje da li je roba napravljena "na društveno odgovoran način" i da li je bezbedan materijal od koje je načinjena.

"Volmart" kaže da roba koja se proizvodi, potiče ili gaji u SAD, čini oko dve trećine proizvoda koje prodaje u SAD. Ali, analitičari kažu da da to ipak nije tačno i da je veliki deo odeće, opreme za domaćinstvo i potrošačke elektronike koju prodaje "Volmart" proizveden drugde.

Izvor: kurir-info.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiRuski trgovinski lanac u januaru otvara prodavnice u Srbiji Na vrh strane