Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Bogataši najveći dužnici za struju: Vlasnicima vila ne dozvoliti reprogram duga!

22. avgust 2013. 06:56:49 Pročitano 3685 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlasnici velikog broja vila u elitnim beogradskim naseljima na Senjaku i Dedinju među najvećim su dužnicima Elektrodistribucije Beograd, ali njima će, kao i ostalim dužnicima, biti omogućen reprogram duga iako raspolažu imovinom vrednom i po nekoliko miliona evra.

 

Kada ekipe EDB-a isključe struju zbog velikih dugova, vlasnici objekata se nelegalno priključuju, zbog čega se trenutno sa njima vode i maratonski sudski sporovi. Uprkos svemu, dozvoljava im se da dug otplaćuju godinama.

Praktično, oni koji duguju između 250.000 i 500.000 dinara dug mogu da reprogramiraju na 48 rata, dok građani sa dugovanjima koja prelaze milion dinara mogu da otplaćuju obaveze deset godina. S druge strane, građanima čiji dug pređe dvadesetak hiljada dinara ekipe Elektrodistribucije revnosno isključuju struju. 

Dugovi vlasnika vila znaju da narastu i do pola miliona dinara, a desi se i da niko ne reaguje.

Tako je bilo u slučaju jednog poznatog domaćeg producenta kome pre nekoliko godina tadašnje rukovodstvo EDB-a nije isključilo struju iako je dugovao više od pola miliona dinara.  

- Među najvećim dužnicima, kada je o građanima reč, jesu vlasnici velikih kuća na Senjaku i Dedinju, kao i na rubnim opštinama koji se najčešće greju na struju i čija dugovanja iznose i po nekoliko stotina hiljada dinara - ukazuju u EDB.

Ni isključenja sa mreže, kako ističu, nisu bila rešenje.

- Takvi korisnici se onda na divlje priključe. Onda smo prinuđeni da ih tužimo i za dug i za nelegalno priključenje - kažu u EDB, ali ne objašnjavaju zašto se takvima ipak omogućava da urade reprogram.

U službama EDB kažu da su morali da odobre reprogram zbog velikih dužnika i da je ovo način da ih podstaknu da izmire obaveze. U Elektroprivredi Srbije kažu da su najveći dugovi u Nišu i na jugoistoku zemlje, gde 1.900 potrošača duguje po milion i više dinara. 

Pomeren rok za popust

Popust za redovne platiše pomeren je na 26. avgust, s obzirom na to da je 25. avgust nedelja i neradni dan, najavila je Elektroprivreda Srbije.

EPS je od ovog meseca zbog dinamike isplate penzija produžio rok za ostvarenje prava na popust sa 20. na 25. dan u mesecu, kako bi i penzioneri iskoristili ovu pogodnost. U saopštenju je navedeno i da će iznos ostvarenog popusta biti naznačen na računu za avgustovsku potrošnju, koji će Privredno društvo „EPS Snabdevanje“ kupcima poslati tokom septembra.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKupila sam jabuke u beogradskoj radnji a onda napravila MALI EKSPERIMENT: Kad vidite kako izgledaju POSLE NJEGA, izgubićete apetit Na vrh strane