Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Pad prometa u prehrambenim radnjama

20. avgust 2013. 07:04:30 Pročitano 3168 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kućni budžeti za kupovinu hrane u Srbiji sve su „tanji“. To potvrđuje i drastičan pad prometa u prehrambenim trgovinama, koji je i zvanično 10 odsto, dok trgovci ukazuju da su im kase i za trećinu praznije.

Koliko je alarmantna slika našeg standard, najbolje ilustruje podatak, da se prodavci obraduju, tek kada najstariji sugrađani dobiju svoja primanja. Tada, kako ukazuju, poraste i prodaja mesa, ulja, prerade, sokova, brašna... To je posebno primetno u dane kada na račune „legne“ drugi deo penzija.

 

Već oko desetog u mesecu nije tako sjajna situacija, jer su tada prioritet komunalije, plaćaju se računi za stanarine, struju, telefon, pa šta pretekne - ide za hranu. Tada su i pazari manji u supermarketima.

- Penzioneri su najveća potrošačka grupa u Srbiji. Istina je da su penzije niske, ali su redovne i predstavljaju izvor za preživljavanje skoro polovine stanovništva, jer je nezaposlenost neodrživo visoka, primanja znatnog dela zaposlenih neredovna - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. Tačno je i da su penzioneri najveći kupci hrane, sredstava za higijenu, platiše komunalnih proizvoda i usluga, pa i odeće i obuće, ali za nezaposlenu decu i unuke, studente, učenike... Penzije su u Srbiji osnovni izvor potrošnje, koja se fizički smanjuje, i stalno se prilagođava nižem nivou kvaliteta.

Ove sezone, prometnici se žale na jako slab promet vode, sokova, piva, sladoleda, jer im vreme u prva dva meseca ovog leta nije išlo naruku. Manje se pazari i sveže meso, pršute, mleko, pavlaka, sirevi...

- Nismo uspeli da ostvarimo ni prošlogodišnji promet sa artiklima za osveženje, iako je i on bio drastično manji nego ranijih godina - kažu u trgovinskim lancima. 

BEZ ZARADE NA OSVEŽENJU

PREMA prvim procenama, ovog leta manja je prodaja sokova, mineralne vode, piva, voćnih i gaziranih sokova, ledenih poslastica za oko 20 odsto. To nije samo slučaj u trgovinama, već i na kupalištima, bazenima, kafićima, gde je zbog većih cenovnika u odnosu na prošlu sezonu još strmoglaviji pad prodaje.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDo kraja jeseni bez penala za raskid ugovora s operaterima Na vrh strane