Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Život lepši u statistici

14. avgust 2013. 07:38:53 Pročitano 3091 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Niže cene „na papiru“ od 0,9 odsto na mesečnom nivou većini potrošača u Srbiji ništa ne znače. Čak i sa tim uobičajenim letnjim sezonskim sniženjima povrća i voća, teško se sastavlja kraj s krajem, naročito u porodicama gde samo jedan član radi. I pored julskih pojeftinjenja, cene su sada i zvanično po statistici više u proseku za 8,6 odsto nego pre godinu dana. Život je, međutim, prema prosečnim mesečnim prihodima domaćinstava, znatno skuplji.

 

Za plaćanje mesečnih računa i kupovinu hrane prosečan potrošač u Srbiji i dalje izdvaja „brdo“ para. Vrednost potrošačke „korpe“ je dva i po puta veća od prosečne penzije, dok je za njeno pokriće potrebna skoro jedna i po srpska plata. U julu su najviše pojeftinili hrana i bezalkoholna pića za 4,2 odsto. Najveća sniženja zabeležena su na pijaci, a krastavac, boranija, paradajz, paprika, šargarepa, krompir su zbog dostizanja pune sezone niže čak i do 50 odsto.

Prošlog meseca moglo je da se uštedi i na kupovini obuće i garderobe, u proseku četiri odsto. Ipak, u jeku sezone, aranžmani za letovanja, očekivano, bili su skuplji nego u junu i to za čak 33 odsto. Poskupele su i cigarete, alkoholna pića, pojedini časopisi, knjige, ali i informatička oprema, oprema za sport, baštu, zabavu...

- Godišnji odmori „diktiraju“ i cene, a pored hronične besparice, prodaja je opala i do 30 odsto, pa se gomilaju i zalihe - kažu u trgovinskim lancima. - Stoga se i sami prozvođači i dobavljači uzdržavaju od povećanja cena, bez obzira na to što su pojedini inputi poput goriva, a od ovog meseca i električne struje poskupeli čak za oko 10 odsto.

Stručnjaci ukazuju da je deflacija usred leta „više pravilo nego izuzetak“, a posledica je sezonskog pojeftinjenja hrane. To što je u jednom mesecu bila deflacija, suštinski ne menja sliku naše privrede, a to je da mi imamo visoku inflaciju, čiji su uzroci prevelika potrošnja, koju „proizvodi“ država.

- Ovaj mesec je u skladu sa očekivanjima koja postoje, ali radi realnije ekonomske „slike“ važno je uvek posmatrati prosečnu godišnju stopu inflacije - kaže za „Novosti“ Aleksandar Stevanović, ekonomista. - Ove godine, po svemu sudeći, imaćemo inflaciju u granicama koje je projektovala Narodna banka Srbije.

U OKVIRIMA

INFLACIJA će od oktobra, tvrde u Narodnoj banci Srbije, biti u planiranim okvirima.

Član Saveta guvernera Narodne banke Srbije Ivan Nikolić kaže da podizanje cene električne energije neće ni u kom slučaju promeniti trend pada međugodišnje inflacije.

- Već narednog meseca očekujemo da ona bude ispod osam odsto, u septembru ispod šest odsto, da bi od oktobra zašla u predviđeni koridor Narodne banke Srbije - rekao je Nikolić.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiŽivot lepši u statistici Na vrh strane