Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Mihajlović: Toplane, prestanite da ucenjujete državu

28. mart 2013. 08:30:36 Pročitano 3255 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

PIROT - Ministarka energetike Zorana Mihajlović upozorila je u utorak sve toplane u Srbiji da strogo poštuju odredbe Uredbe Vlade o najnižoj i najvišoj prosečnoj ceni grejanja tokom ove sezone.

Istovremeno, poručila im je i da, dok izgradnja gasovoda Južni tok ne bude gotova, ne sede skrštenih ruku, već da rade na uvođenju bimase kao goriva i osavremenjuju toplane.

"Gotovo sve toplane u Srbije pozajmljuju mazut od Robnih rezervi, između ostalog i zbog toga što se lokalne samouprave najmanje bave svojim komunalnim preduzećima", rekla je Mihajlović na sastanku sa privrednicima Pirotskog okruga.

Ona je rekla i da Srbija dolazi u situaciju da se, kada dođe zima, sve toplane obrate državi koja onda nema izbora osim da im da mazut, s obavezom da to bude vraćeno. O tome niko ne misli, pa se naredne jeseni ponavlja ista priča.

Takva praksa se mora prekinuti, poručila je Mihajlovićeva.

Toplane ne mogu da drže socijalni mir, već moraju da vode računa o modernizaciji, poštovanju uredbe države i moramo da radimo zajedno. Kamate na dug toplana ka državi zbog nevraćanja mazuta Robnim rezervama će biti otpisane, ali i toplane moraju da daju svoj maksimum", kazala je ministarka Mihajlović.

Toplane su najkritičniji deo energetskog bilansa i kada one ne rade, onda cela Srbija ima problem, istakla je ona, ali i upozorila da je to nažalost "fantastičan" način i da toplane na neki način "ucenjuju" državu.

Ona je pozvala toplane da, kako je rekla, ne sede skrštenih ruku već da rade na uvođenju biomase kako bi se poboljšala energetska efikasnost u zemlji.

"Naše procene su da će gasovod Niš - Dimitrovgrad biti završen mnogo ranije nego Južni tok, odnosno za tri do četIri godine. To je gasovod u okviru koga su samo dve zemlje, pa je to mnogo jednostavnije i lakše", rekla je ministarka energetike.

Ona je dodala da su već formirane radne grupe između Bugarske i Srbije, i da su obezbeđeni i izvori finansiranja.

"Strateški cilj Ministarstva energetike jeste da budemo koliko god možemo energetski samodovoljni. Mi gas uvozimo, ali sa druge strane postoji biomasa. Toplane u Srbiji imaju ozbiljne projekte da promene svoje ulazno gorivo sa mazuta na biomasu, koje imamo dovoljno, a sa druge strane da krenu i u takozvanu kogeneraciju, da osim toplotne proizvode i električnu energiju", rekla je ona.

Toplane će tada u Srbiji umesto energetske efikasnosti od 30 ili 40 odsto, biti energetski efikasne čak 90 odsto, rekla je Zorana Mihajlović.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:426237-Mihajlovic-Toplane-prestanite-da-ucenjujete-drzavu

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOva majica se u Španiji PRE 5 GODINA prodavala za 10 evra, a u Srbiji je DANAS 4 puta skuplja Na vrh strane