Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ne bacajte hranu: Naučite razliku između "Upotrebljivo do" i "Najbolje upotrebiti do"

21. jun 2019. 10:19:28 Pročitano 2316 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Procenjuje se da se u Evropskoj uniji baci 89 miliona tona jestivih prehrambenih proizvoda godišnje, a sve to bi moglo da se spreči ili makar smanji kada bismo znali razliku između "upotrebljivo do..." i "najbolje upotrebiti do...".

Nije isto kada na pakovanju piše jedno ili drugo, a evo koje je pravo značenje ova dva izraza i na šta treba obratiti pažnju.

“Najbolje upotrebiti do…”

Ovom oznakom proizvođači označavaju datum do kada hrana zadržava svoj očekivani kvalitet, ali nakon koga je i dalje bezbedna za korišćenje, ukoliko su poštovana uputstva za skladištenje i ukoliko pakovanje nije oštećeno, saopštili su iz Asocijacije potrošača Srbije.

Posle navedenog datuma, hrana može početi da gubi ukus i teksturu. Na taj način su označeni rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi poput testenina i pirinča i konzervisane namirnice. Peciva i pekarski proizvodi nose datume do kada su sveži, a nije reč o bezbednosti nego o kvalitetu, kad se hrana ubajati.

“Upotrebljivo do…”

Ove reči označavaju datum do kojeg hrana može bezbedno da se koristi. Obično je u pitanju hrana koja je sa mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljiva i koja nakon kraćeg vremenskog perioda može da predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi. Nakon datuma označenog za rok trajanja reči ne bi trebalo konzumirati hranu. Sa tom hranom treba rukovati veoma pažljivo. U nju spadaju riba, mlečni proizvodi, meso i živina.

Važno je pratiti uputstva za čuvanje namirnica o temperaturi, svetlosti i vlažnosti. Na upakovanim proizvodima morao bi da stoji i rok trajanja hrane nakon otvaranja pakovanja, a kupcima se preporučuje da provere da li je pakovanje oštećeno.

Izvor: ikragujevac.com 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane