Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kinezi nezaustavljivo proizvode lažne Lego kocke

06. maj 2019. 11:54:31 Pročitano 2747 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uprkos sudskoj presudi u novembru, kineska kompanija Lepin, nastavila je da proizvodi kopije Lego kocki, koje se gotovo ne mogu razlikovati od originala, piše danski CPH Post Online.

Kineska policija je izgubila strpljenje  sa ovom firmom i uhapsila četri osobe za koje se sumnja da se nalaze iza proizvodnje lažnih Lego kocaka, javlja BCC.

Lepin je do sada proizveo kocke u vrednosti oko 200 miliona danskih kruna i prodavao ih je širom cele Kine.

Ove kopije gotovo su identične sa originalima, a jedina stvar (primera radi) koja se razlikuje je pravopisna greška na kutiji jedne igračke, te umesto „Star Wars" stoji „Star Wnrs".

Još u novembru, sud u kineskom mestu Guangzhou, doneo presudu da četiri kompanije ugrožavaju autorska prava kompanije Lego i da distribuiraju proizvode koje zbunjuju potrošače.

Tada je ovim kompanijama naređeno da odmah obustave proizvodnju i distribuciju kocki, ali i da plate Legu 4,3 miliona danskih kruna kao obeštećenje.

Izvor: novaekonomija.rs 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiAlnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj Na vrh strane