Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kupci više ne žele sami da sklapaju nameštaj

14. februar 2019. 16:15:26 Pročitano 2162 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Maloprodaja nameštaja preko interneta dugo je bila slabo prihvaćena, ali su se ljudi vremenom navikli, pa se sada glavna borba vodi u sektoru usluga nakon prodaje.

Globalno tržište nameštaja menja se ubrzano, jer kupcima očigledno više nije važan samo kvalitet, već i brzo onlajn naručivanje, dostava, a pre svega i jeftina usluga montaže. Da sve ide upravo u tom pravcu pokazuje i potez švedske „Ikee” koja se prvi put u svojoj 76-godišnjoj istoriji odlučila na akviziciju američke kompanije za sklapanje nameštaja „Taskrebit” kako bi kupcima ponudila širi spektar usluga i uspešnije se nosila sa konkurencijom.

Kako pišu evropski mediji, trka za onlajn kupcima ključna je za sve kompanije, pa i za „Ikeu”. Inače maloprodaja nameštaja preko interneta dugo je bila slabo prihvaćena, ali su se kupci vremenom navikli, pa se sada glavna borba vodi u sektoru usluga nakon prodaje. Amerika je, inače, sa 14 odsto „Ikeine” ukupne prodaje, drugo najveće tržište ove švedske kompanije posle Nemačke.

Analitičari procenjuju da je u 2017. godini američko tržište nameštaja vredelo 282 milijarde dolara, a da je udeo „Ikee” bio dva odsto, što je nešto niže u odnosu na 2014. godinu, a znatno niže nego na nemačkom tržištu gde ima udeo od 12 odsto.

Internet trgovine koje prodaju samo nameštaj, poput nemačkog „Houm 24”, britanskog „Mejda”, ubrzano rastu. Trgovine poput „Amazona” takođe nude nameštaj, kao i pojedini hipermarketi. „Volmart” je u Americi preko „Hendija” (glavni konkurent „Taskrebita”), počeo da nudi jeftine usluge montaže nameštaja u SAD. Analitičari kažu da svako ko prodaje nameštaj danas ima i uslugu dostave. Kompanije će se u budućnosti, kako se očekuje, razlikovati po tome šta će još kupcima nuditi osim dostave. „Ikea” je postala lider na mnogim tržištima zahvaljujući prodaji nameštaja ljudima koji su bili voljni da putuju do njenih ogromnih marketa izvan grada, dostavi je a potom kupci sami sastavljaju. Kako navode mediji, danas kupci više vole praktičnost onlajn kupovine čak i velikih komada nameštaja koji će im biti dostavljen, a potom i sastavljen u kući.

Zato je ovaj švedski trgovac otišao korak dalje i pružio kupcima ono što traže. Nakon što je ga je „Ikea” preuzela, „Taskrebit” se proširio u 48 američkih gradova. U Velikoj Britaniji se preselio izvan Londona u još 11 gradova, a od skoro je stigao i u Toronto. Ova firma inače posluje tek deceniju, a njihovi majstori, kako navode, sastavili su 545 hiljada komada nameštaja, preselili 340 hiljada domaćinstava i montirali više od 190 hiljada televizora.

Usluge koje pružaju „Ikeinim” kupcima naravno nisu besplatne, a prema podacima sa sajta ovog švedskoj trgovca nameštajem, na američkom tržištu tako uslužno sklapanje kreveta košta od 72 do 90 dolara, komode od 27 do 90, ormara od 36 do 350, a stolova od 45 do 90 dolara. Mogućnost uslužnog sklapanja nameštaja za „Ikeine” kupce postoji i u Srbiji. Doduše ne preko „Taskrebita”, a košta, kako se navodi na sajtu, 10 odsto od vrednosti kupljene robe. Minimalna cena ove usluge može da bude 3.999 dinara i raste u zavisnosti od vrednosti robe i zone, to jest dela Srbije u kojoj se kupac nalazi.

Izvor: Politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKAKO DA PROVERITE RAČUN ZA STRUJU PRE NEGO ŠTO STIGNE? U par klikova sve možete videti. Na vrh strane