Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Menjaju operatere zbog nižih cena

20. decembar 2018. 10:43:09 Pročitano 2152 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Čak 35 odsto građana Srbije je promenilo mobilnog operatera zbog niže cene usluga. Od onih koji su odlučili da promene operatera, 29 odsto ispitanika je to uradilo na preporuku poznanika, a 12 odsto zbog promotivnih cena usluga.

Mogućnost zadržavanja broja telefona prilikom menjanja operatera iskoristilo je 40 odsto ispitanika, pokazalo je istraživanje koje je uradila Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Kako je saopšteno, gotovo 15 odsto ispitanih nisu znali da mogu da zadrže broj, a oko 11 odsto se izjasnilo da im je novi operater rekao da ne mogu da zadrže stari broj. Više od trećine ispitanih nema SIM karticu, ni telefon koji podržava 4G mrežu, a dve trećina ispitanika koristi do tri gigabajta podataka mesečno.

- Kvalitet usluga prenosa podataka koji pružaju sva tri operatera u Srbiji je veoma dobar i na nivou je mobilnih mreža u Evropi. Međutim, jedna trećina mobilnih korisnika nema ili ne koristi internet na mobilnom telefonu – naveo je u saopštenju RATEL.

Prema njihovim podacima, sva tri operatera mobilnih komunikacionih mreža u Srbiji imaju zadovoljavajući kvalitet usluga koje pružaju korisnicima koji, s druge strane, ne upotrebljavaju u raspoloživom kapacitetu usluge koje su im omogućene.

Izvor: Politika.rs

 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKAKO DA PROVERITE RAČUN ZA STRUJU PRE NEGO ŠTO STIGNE? U par klikova sve možete videti. Na vrh strane