Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Nedimović: Hranu treba iskoristiti, a ne bacati

12. decembar 2018. 13:18:33 Pročitano 1917 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Skupštini predlog Izmene zakona o bezbednosti hrane, a jedna od izmena biće kako sprečiti bacanje hrane, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Imate mnogo ritejlova koji bacaju voće i povrće zbog jedne tačkice, a zbog svoje reputacije to moraju da sklone. Međutim, mi možemo tu hranu iskoristiti za neke druge svrhe, kao što su narodne kuhinje”, rekao je Nedimović za TV Pink.

Ministar naglašava da se to ne odnosi na robu životinjskog porekla koja je lako kvarljiva, već na druge proizvode koji se mogu upotrebiti.

Govoreći o izvozu goveđeg mesa, Nedimović kaže da je Srbija kvotu od 5.000 tona goveđeg mesa za tursko tržište već ispunila, kao i da će ta kvota biti povećana na 7.000 tona, prenosi Tanjug.

„Nama je trend podizanja farmi goveda jako dobar. Zbog toga su i subvencije na tov junadi sledeće godine povećane sa 10.000 na 15.000 dinara, jer je i budžet za poljoprivredu veći nego ove godine”, podvukao je Nedimović.

Poručuje da će Srbija goveđe meso osim u Tursku izvoziti i u Egipat, te naglasio da je nedavno imao sastanak sa predsednikom Unije poslodavaca iz Egipta sa kojim je dogovorio da 10. januara dođu u Srbiju i pregovaraju o izvozu goveđeg mesa za egipatsku vojsku.

„Dogovaramo i sa Libanom, krajem januara potpisujemo sporazum sa njima, sa UAE smo sve završili, sa Izraelom završavamo pregovore, a takođe jedna izraelska kompanija planira izgradnju klanice na prostoru Srbije”, rekao je Nedimović.

Podseća da država daje subvencije poljoprivrednicima za kupovinu opreme, mehanizacije, skladišne kapacitete, ali i da ulaže u sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu.

Nedimović kaže da je Srbija ove godine uradila 14 projekata koja se tiču izgradnje sistema za navodnjavanje čime je 50.000 hektara zemlje obuhvaćeno navodnjavanjem, i najavio da je u planu sledeće godine uraditi još 28 takvih projekata čime će oko 100.000 hektara biti navodnjavano.

Izvor: Politika

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNovine u zakonskim rešenjima za zaštitu potrošača Na vrh strane