Odštampajte ovu stranicu

Trgovcima će od decembra pasti troškovi za plaćanje karticama, da li to znači da će CENE U PRODAVNICAMA BITI NIŽE?

16. novembar 2018. 11:09:52 Pročitano 1914 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međubankarske naknade za kartice od decembra će biti smanjene sa sadašnjih dva odsto na maksimum 0,6 odsto. Radi se o provizijama koje banke naplaćuju od trgovaca kada se njihova roba plaća karticom.

Iako ovako visoke naknade bankama plaćaju direktno trgovci, oni to nadoknađuju tako što povećavaju cenu robe. Zato se sada postavlja logično pitanje - da li će od decembra, kada banke po zakonu moraju da spuste naknade i do četiri puta, roba u trgovinama pojeftiniti.

Još jedno smanjenje u 2019. godini

Podsetimo, smanjenje međubankarskih naknada je posledica primene Zakona o međubankarskim naknadama koji je usvojen letos, ali veći deo odredbi ovog zakona stupa na snagu polovinom decembra ove godine. Tako je predviđeno da se međubankarske naknade ograniče na 0,5 odsto za platne i 0,6 odsto za kreditne kartice u narednih šest meseci. Nakon, toga, od polovine juna 2019. godine, ove naknade biće limitirane na 0,2 i 0,3 odsto.

Iako je kupcima u prodavnici svejedno kojom karticom plaćaju i koliko iznosi ova provizija, trgovci su ipak indirektno povećali cene robe kako bi pokrili tu proviziju. Međutim, zbog tako visoke cene, pojedine trgovine ni nemaju POS terminale pa su onda kupci ograničeni samo na plaćanje kešom, što ih ponekad može dovesti u neprijatnu situaciju.

Trgovci ne vide prostor za smanjenje cena

Sami trgovci ne vide prostor za bilo kakva pojeftinjenja zbog smanjenja ovih naknada. Kako kažu u jednom od većih trgovačkih lanaca na tržištu Srbije, potrošači plaćaju karticama, ali i kešom, pa je nemoguće praviti bilo kakve proračune na ovu temu.

- Sve trgovine imaju računicu svojih troškova i način na koji ih pokrivaju. Ove naknade se tiču isključivo odnosa između banaka i trgovina, odnosno korišćenja POS terminala i nemaju mnogo dodira sa potrošačima. Prema tome, ni nema razloga za bilo kakve korekcije cena - ističu u jednom trgovinskom lancu.

Da nije realo da će stići do pojeftinjenja slaže se i Vera Vida, predsednica Centra za edukaciju i zaštitu potrošača.

- Iz našeg dosadašnjeg iskustva i rada sa trgovcima i potrošačima kad god su se na višem nivou smanjivale cene, kao što je slučaj i sa naftom, to se nikada nije odražavalo kod nas u prodaji. Trgovci nikada to nisu u toj meri preneli. S druge strane, kada imamo obrnut slučaj, a to je skok cena, to se bez problema odrazi i na naše tržište - navodi Vida.

Nema volje za korekciju

Kako naglašava, i u ovom slučaju će cene ostati iste. Na pitanje da li ima prostora da se cene spuste ona tvrdi da za to apsolutno ima razloga, ali ne i volje.

- Ako se trgovcima smanjuje neka naknada koju plaćaju, logično je da se otvara prostor da ono što oni prodaju za isto toliko pojeftini. Zašto bi roba u čiju cenu su ukalkulisali više iznose naknada, nakon njihovog smanjenja, isto koštala. Valjda je logično i da ona pojeftini - objašnjava Vida.

Ceh i dalje ostaje potrošačima

Da su ceh visokih međubankarskih naknada plaćali potrošači naglasila je i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kada je obrazlagala donošenje novog zakona.

- Kada u prodavnici plaćamo račun karticom, banka koja je postavila POS terminal za prijem kartica kod tog trgovca plaća tzv. međubankarsku naknadu banci koja je izdala karticu potrošaču. U praksi, banka primalac prevaljuje tu naknadu na trgovce, preko trgovačke naknade, koji taj trošak ugrađuju u cenu robe i usluga. Tako da u konačnom ishodu, ceh plaćaju potrošači - rekla je Tabaković.

Očigledno da će i posle smanjenja visokih naknada taj ceh ostati u amanet potrošačima.

Izvor: Blic.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević