Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Onlajn prevaranti vrebaju sa Fejsbuk i Instagram profila koje vode lažne sredovečne žene: Mame lakoverne kupce niskim cenama

09. novembar 2018. 12:16:31 Pročitano 2261 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

koliko iza stranice i proizvoda stoji neka firma, pokušajte da ih pronađete da sajtu APR-a, da vidite da li su registrovani. Ni prevaranti nisu što su nekad bili. Nekada su trgovci prevaranti davali oglase na internetu, pa umesto laptopova kupcima slali cigle i kamenje, a danas imaju ozbiljnu i razvijenu mrežu, sa sajtovima i Fejsbuk stranicama na koje nikad ne bismo posumnjali.  

Na ovaj problem pažnju je skrenuo i Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA koji ukazuje na pojavu sve većeg broja Instagram ili Fejsbuk stranica na kojima može da se pronađe ponuda odličnih proizvoda po veoma povoljnim cenama iza kojih se najčešće kriju prevare. 

Kako radi ova vrsta prevaranata?

- Najčešće kupe Fejsbuk ili Instagram stranicu sa mnogo pratilaca i lajkova. Ponuda proizvoda im je vrlo dobra, a proizvodi koštaju maksimalno 5.000 dinara. Profil koji vodi stranicu je uvek lažan i uglavnom ga vode žene srednjih godina koje na profilu imaju fotografije i sa porodicom, ali su fotografije u 100 odsto slučajeva ukradene sa nekog stranog profila - objašnjavaju oni.

U ovom centru ističu da je broj telefona po pravilu uvek prepaid kupljen negde na trafici.

- Pojedini prevaranti su toliko razradili ovaj vid prevare da robu retko kada šalju sa iste adrese, to je lako jer pozivanjem kurirske službe može da se da bilo koja adresa, to može da bude neka zgrada sa puno stanova, pa se kurir sačeka ispred zgrade i preda mu se paket. Naglasi se da novac od paketa bude uplaćen postnet-om i onda se u bilo kojoj pošti može novac preuzeti - napominju oni.

Prevaranti znaju da ne podležu krivičnom gonjenju ukoliko cifra ne prelazi 5.000 dinara, već gonjenje ide po privatnoj tužbi. Prevaranti oštećenom uglavnom pošalju nešto što nije naručeno, odnosno nešto što je veoma male vrednosti.

Šta je potrebno uraditi da bi se zaštitili od ovakvih prevaranata?

- Prvo bi trebalo izguglati proizvod koji ste pronašli, a zatim da izguglate firmu koja ga prodaje, odnosno naloge na društvenim mrežama. Uglavnom ćete naići na komentare ili postove koji su napisani na nekim forumima. Tako možete saznati da li se radi o prevari. Međutim, u poslednje vreme, i pojedini prevaranti su evoluirali te često imaju svoje bot profile koji daju odlične ocene i komentare te na taj način obmanjuju ljude. Dobro pročitajte komentare, pitajte neke ljude na forumu, informišitie se - kažu u Centru za bezbednost, istrage i odbranu.

Ukoliko iza stranice i proizvoda stoji neka firma, pokušajte da ih pronađete da sajtu APR-a, da vidite da li su registrovani.

- Obavezno proverite koliko dugo je aktivna stranica i čitajte postove i komentare. Ukoliko je stranica nova, nema puno postova, a ima puno lajkova, znajte da je vlasnik kupio stranicu sa lajkovima. Ukoliko imate neku prepisku sa stranicom ili profilom koji vodi stranicu, obavezno napravite Print Screen svih poruka i insistirajte da proizvod opišu što bolje i preciznije. Ukoliko ste naručili proizvod, a dobili nešto sasvim drugo, pokušajte da na normalan način ugovorite povraćaj novca. Ukoliko se to ne desi, obavezno slučaj prijavite policiji i to odeljenju za visokotehnološki kriminal, ili tužilaštvu za visokotehnološki kriminal na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. - kažu iz DBA.

Izvor: Telegraf.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane