Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Do kraja jeseni bez penala za raskid ugovora s operaterima

16. oktobar 2018. 14:49:13 Pročitano 2432 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ovih dana u skupštinsku proceduru trebao bi da uđe zakon o elektronskim komunikacijama koji će prekinuti dugogodišnju praksu koja je išla na štetu građana. Novi zakon o elektronskim komunikacijama uskoro će ući u skupštinsku proceduru. Predstavnici ministarstva trgovine najavili su da očekuju da će propisi biti usvojeni u jesenjem zasedanju.

Propisi će biti gotovo u potpunosti izmenjeni, ali ono što je za građana jedna od najvažnijih promena jeste mogućnost povoljnijeg raskida ugovora s operaterima mobilne i fiksne telefonije kao i kablovskim i internet provajderima.

Prema novim pravilima, i pre isteka ugovora korisnici će moći da ga raskinu bez plaćanja penala.

Operateri su praktično i u ovom trenutku u obavezi da tako postupaju, ali u praksi odugovlače s izmenom opštih uslova poslovanja. Naime, Ministarstvo trgovine je još pre četiri meseca donelo rešenje po kome je, prema Zakonu o zaštiti potrošača, praksa naplaćivanja penala zbog prevremenog raskida ugovora – nepravična.

Korisnici, koji su raskidali ugovore s operaterima, iz bilo kog razloga, do sada su morali da plate preostale rate iako im usluge nisu isporučene. Tako se dešavalo da je neko, ko je posle dva meseca od potpisivanja dvogodišnjeg ugovora odlučio da promeni operatera, bio u obavezi da plati čak 22 preostale mesečne pretplate. Osim što su na ovaj način korisnici praktično kažnjavani, operateri su pokušavali tako da ih vežu za sebe.

Jasno je da je mnogim korisnicima bilo lakše da budu nezadovoljni uslugom i čekaju istek ugovora, nego da idu kod drugog operatera, a prethodnom plate pozamašnu sumu zbog prevremenog raskida ugovora.

U ministarstvu su za naš list tada rekli, da je poenta da korisniku treba dati mogućnost da u trenutku kada želi da raskine ugovor bira šta je za njega bolje, a ne da bude uslovljen. Recimo, operateri su tokom potpisivanja ugovora s korisnicima davali popuste na internet, pa je on uz ugovornu obavezu, na primer, koštao 500, a bez ugovora 700 dinara mesečno.

– Pravično bi bilo da korisnik koji želi da raskine ugovor, posle dva meseca od potpisivanja s operaterom, plati samo razliku u toj ceni, jer mu je ona snižena upravo zbog ugovornog odnosa od dve godine. U slučaju da želi da raskine ugovor posle 20 meseci potrošaču je povoljnije da sačeka da obaveza istekne nego da retroaktivno plati tu razliku u ceni interneta – objasnili su u ministarstvu.

Oni su ipak sumnjali da će ova promena biti usvojena tako lako jer su operateri u obavezi da izmene opšte uslove poslovanja. Zbog toga je ministar trgovine Rasim Ljajić nedavno rekao da će država ovu izmenu uneti u zakon kako telekomunikacione kompanije propise ne bi tumačile proizvoljno.

Izvor: Politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDo kraja jeseni bez penala za raskid ugovora s operaterima Na vrh strane