Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


APEL POTROŠAČIMA: Meso kupovati u hipermarketima, a ne na buvljacima

01. oktobar 2018. 15:34:04 Pročitano 2169 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović izjavio je da će u slučaju mesa pronađenog u Jagodini biti podnete prijave tužilaštvu koje će dalje voditi postupak i apelovao na potrošače da budu odgovorni prilikom kupovine mesa.

Ivanović je u Dnevniku RTS rekao da je akcija veterinarske inspekcije u Jagodini, gde je pronađeno 36 tona mesa i mesnih prerađevina bez dokaza o poreklu, zapravo nastavak akcije iz avgusta meseca kada je policija zatekla 20 tona mesa.

"Uradili smo vanredni nadzor i pregledano je sve od zatečenog u hladnjači a bilo je više od 200 tona mesa. Otkrili smo da deo mesa ne poseduje deklaracije", kazao je Ivanović.

On je dodao da je pronađeno i devet tona živinskog mesa koje je imalo deklaraciju, ali mu je istekao rok.

"Smrznuto meso se ne nalazi kao smrznuto i prometu i ono se uglavnom koristi za proizvode od mesa. Mi smo u povezanom objektu izvšili kontrolu i zatekli četiri, pet tona mesa koje nije imalo deklaraciju o poreklu", naveo je Ivanović.

On je rekao da je vetrinarska inspekcija nadležna za stvari za koje nije sud.

"Mi možemo da podnesemo adekvatnu prijavu. Za meso koje je nađeno u prometu se goni po krivičnom zakonu", kazao je Ivanović.

On je naveo da će u slučaju mesa pronađenog u Jagodini biti podnete prijave tužilaštvu koje će dalje voditi postupak.

"Sam objekat gde je zatečeno meso ispunjava sanitarne uslove, ali biće pod nadzorom", kazao je Zoran Ivanović.

On je apelovao na potrošače da se ponašaju sa pažnjom dobrog kupca.

"To znači da provere deklaracije prilikom kupovine, da kupuju u hipermarketima, a ne na ulici i buvljacima", zaključio je načelnik Veterinarske inspekcije.

AFRIČKA KUGA OZBILjNO SHVAĆENA

Načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović izjavio je da je srpsko Ministarstvo poljoprivrede ozbiljno shvatilo situaciju u regionu sa afričkom kugom.

Ivanović je u Dnevniku RTS kazao da je "afrička kuga došla do naših granica".

Osnovan je republički krizni centar, a u pograničnim mestima i regionalni, objavljene su mere i bilo šta što potiče od svinjskog mesa sa teritorija tih država ne može da uđe u zemlju ako nije termički obrađano. Pod nadzorom su i putnici i apelujemo na ljude da ne dovode našu zemlju u rizik nesavesnim ponašanjem", naveo je Ivanović.

Izvor: Novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiAPEL POTROŠAČIMA: Meso kupovati u hipermarketima, a ne na buvljacima Na vrh strane