Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Gas i ove godine najjeftiniji za grejanje

31. avgust 2018. 12:10:01 Pročitano 2294 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zabluda je da je grejanje na struju najjeftinije jer kada se pogleda račun pa se vide pojedine stavke – obračunska i odobrena snaga, trošak garantovanog snabdevanja, potrošač shvati da to plaća trošio ne trošio struju, što kod gasa nije slučaj, kaže Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije.

Iako je do zvaničnog početka grejne sezone ostalo još oko mesec i po dana, pripreme za grejanje su uveliko u toku, bar kod onih domaćinstava koja se ne greju na gas ili nisu priključeni na toplanu. Uveliko se prave računice i podvlači crta za odabir najjeftinijeg energenta – drva, uglja, peleta, TA peći ili gas.

Uporedna analiza cene energenata pokazuje da će gas po svoj prilici i ove zime biti prvi izbor za grejanje, kako je bilo i prošle godine. Pogotovo ako se još uzme u obzir i komfor koji gas pruža potrošačima.

Kubik gasa kod „Srbijagasa” košta 32,28 dinara i ubedljivo je najjeftiniji (u cenu nisu uračunati manipulativni i troškovi transporta). Slična cena je i kod „Novi Sad – Gas” gde kubik košta 33,62 dinara.

Oni koji odluče da se greju na struju kilovat u plavoj zoni, prema podacima EPS-a, plaćaće 7,83 dinara, u crvenoj 15,65, višoj plavoj 17,89 s tim što se zelena i plava niža zona u uporednoj analizi troškova nisu uzimale u obzir, jer bi se prilikom grejanja izašlo iz okvira tih zona, što znači da bi grejanje bilo skuplje nego što te zone predviđaju.

Ugalj „vreoci” košta 12.090 dinara, „kolubara” 7.090, „kostolac” 8.181 dinar, dok je kubik drveta – bukve, hrasta ili graba oko 6.400 dinara. Pelet od bukve je 23.000 dinara dok je tona briketa 24.000 dinara.

Izvor: Politika.ra

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEPS: Pravila prazne šaltere Na vrh strane