Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


SKUPLJE I ZA 100 ODSTO U ODNOSU NA REGION Uvoznici i distributeri dogovarali cene BEBI OPREME u Srbiji

29. avgust 2018. 16:10:06 Pročitano 2448 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Samo država, ukoliko bude želela, može da stane na put bahatim uvoznicima i distributerima bebi opreme u Srbiji! Cene koje idu i do 100 odsto u odnosu na region, pa i EU, samo su deo dobro uigranog kartela, pa osim nekoliko glavnih igrača nikome ne pada na pamet ni da uđe u ovaj posao.

Tako je i Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula četiri nova postupka ispitivanja povrede konkurencije, protiv 10 učesnika na tržištu bebi opreme, navode "Novosti". I to zbog osnovane sumnje da su zaključivali restriktivne sporazume kojima su utvrđivane cene u daljoj prodaji proizvoda namenjenih bebama. To su varalice, cucle, glodalice, flašice, pumpe za mleko, kozmetika za bebe, tekstil...

Kako kažu u Komisiji, postupci utvrđivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti pokrenuti su protiv društava Yuglob Beograd, "Keprom" Beograd, "Aksa" Beograd, K-Pharma, ZU apoteka Beograd i ZU apoteka Kraljevo, kao i protiv veledrogerija "Farmalogist" Beograd, "Vega" Valjevo, "Lekovit" Šabac, "Medikom" Šabac i NS Pharm Novi Sad.

- Komisija za zaštitu konkurencije tokom aprila 2018. godine već je pokrenula dva postupka ispitivanja povrede konkurencije na tržištu bebi opreme - navodi se u njihovom saopštenju. - Smatramo da je tržište bebi opreme od izuzetnog značaja za potrošače, kao i za društvo u celini. Uz ove postupke, sprovodimo i sektorsku analizu celokupnog tržišta bebi opreme.

Nedavno je antimonopolska komisija povela istragu protiv dva vodeća uvoznika i distributera opreme za bebe, i to proitv firme "Keprom" i "Juglob", ne bi li uspela da dokaže da li su se oni dogovarali sa trgovcima o cenama. I dok se istraga vodi, i svi su upoznati sa tim, nikome ne pada na pamet da spusti cene bebi opreme.

Srbija spada među najskuplje države u regionu kada je bebi oprema u pitanju. Cene su često i duplo veće nego kod komšija, a kvalitet je daleko ispod onog koji se prodaje u zemljama EU. Zato i ne čudi što naši građani, sve više idu u inostranstvo po garderobu, kolica i drugu opremu za bebe.

- Ima primera gde postoji napismeno da kolica u maloprodaji ne smeju da koštaju manje od 10.000 dinara, samo više od toga - kažu u udruženjima potrošača. - Ako se dokaže da su se dogovorili, po zakonu mogu biti kažnjeni sa 10 odsto godišnjeg prihoda, kao i zabranom da to više rade, jer je to najozbiljnija povreda zaštite konkurencije.

Uvoznici i distributeri, s druge strane, očigledno ne mare mnogo, jer su cene u radnjama i dalje paprene.

Jedan uvoznik, jedan zastupnik

Ukazivali smo i upućivali na jak uvoznički lobi i na generalne zastupnike bebi opreme. Kad vidite da je ona skuplja čak 50 i 100 odsto u odnosu na zemlje odakle dolazi, jasno je da su tu dogovori i kartelska udruživanja - objašnjava Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. - Trebalo bi da Komisija za zaštitu konkurencije već ima neke rezultate, ali sve to predugo traje - kaže Papović. - To je, nažalost, davno napravljeno da postoji jedan uvoznik i jedan generalni zastupnik. Pitanje je šta će biti sa ljudima koji su to već platili.

Izvor: Blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiŠTETA: Isplatili 304.000 evra zbog kašnjenja radova! Na vrh strane