Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Sve o novoj uplatnici koja počinje da živi od oktobra: Razlikuje se samo u jednom polju koje će nam svima brzo postati omiljeno

28. avgust 2018. 13:51:31 Pročitano 2124 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kada se pravilno popunjava uplatnica ispred iznosa u dinarima stavljaju se dve paralelne crtice. Odluku da se omoguće uplate novca 24 sata dnevno, 365 dana u godini, u bilo koje doba dana i noći prati i promena izgleda uplatnice.

Mogućnost instant uplata uvodi se od 22. oktobra, kada će i staru uplatnicu zameniti nova. Razlike između ova dva naloga za uplatu grafički nisu velike, ali suštinski su itekako značajne.

Po današnjim pravilima samo uplate koje su položene do 14 ili 15 sati ležu na račun istog trenutka, dok u najvećem broju slučajeva sve ostale dobijamo tek narednog dana.

Na novoj uplatnici nalazi se jedno polje više nego na staroj - kvadrat u donjem desnom uglu ispod kog stoji reč "hitno".

Ukoliko poželimo da nekome brzinski uplatimo novac, dovoljno će biti da u ovo polje upišemo X. Štikliranje ove kućice biće znak banci da iste sekunde obradi pristiglu uplatu.

Na ovaj način moći će da se uplati najviše 300.000 dinara, a biće značajan za mnoge, od onih koji uplaćuju dnevni pazar, preko ljudi koji kasne sa plaćanjem računa i na ivici su isključenja usluge, pa sve do studenata kojima će rositelji moći brzinski da uplate novac kada zagusti.

Još jedna stvar je važna, koju mnogi možda ne znaju. Kada se pravilno popunjava uplatnica ispred iznosa u dinarima stavljaju se dve paralelne crtice ili zvezdice, a iznos se upisuje sa parama, u dve decimale i to tako što se dinari odvajaju zarezom.

Izvor: Telegraf.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiZabrana uvoza srpske robe na Kosovo i dalje na snazi: „Smeta nam, navikli smo na naše“ Na vrh strane