Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Privredna komora: Srbija drugi najveći izvoznik piva u EU

23. avgust 2018. 12:30:38 Pročitano 1917 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Srbija proizvede godišnje 500 miliona litara piva, od čega 130 miliona litara izveze, i drugi je najveći izvoznik piva u zemlje Evropske unije (EU), izjavio je sekretar za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Dimitrije Ivanović.

„Većinu izvezemo u Bosnu i Hercegovinu, dok smo sa 47 miliona litara drugi najveći izvoznik piva u EU. Prvi je Meksiko, a Sjedinjene Države su iza nas“, rekao je Ivanović za televiziju „Prva“.

Industrija piva daje ogroman doprinos BDP-u, jer su, kako navodi Ivanović, pivari u budžet Srbije uplatili 290 miliona evra, a u toj grani privrede, od koje indirektno živi 35.000 ljudi, radi 2.500 do 3.000 zaposlenih.

On ističe da ova industrija pozitivno utiče i na proizvodnju sirovina za pivo, jer se 98 odsto ječmenog slada koristi iz Srbije, a hmelj koji se ranije proizvodio na površini od 2.000 hektara sada se proizvodi na 5.000 hektara.

Ivanović navodi da je u ekspanziji otvaranje malih, zanatskih pivara, kojih trenutno ima 40 i sve je veće interesovanje za otvaranje novih.

Izvor: Danas.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKupila sam jabuke u beogradskoj radnji a onda napravila MALI EKSPERIMENT: Kad vidite kako izgledaju POSLE NJEGA, izgubićete apetit Na vrh strane