Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Smrtonosna bolest koja ubija svinje preti Srbiji: Dolazi iz pravca Rumunije, stočari iz Banata u panici

22. avgust 2018. 09:42:19 Pročitano 2435 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za ovu bolest nema leka, smrtnost je 100 odsto, a Rumuni su već ubili više od 50.000 zaraženih svinja.

Stočari iz Banata zabrinuti su zbog činjenice da se afrička kuga, zarazna i smrtonosna bolest koja napada svinje, rapidno približava našoj zemlji iz pravca Rumunije. Oni bi, kako strahuju, mogli da budu prvi na udaru, ukoliko se ta pošast pojavi i kod nas, zbog čega u koordinaciji sa nadležnim službama intenzivno preduzimaju sve mere, kako bi zaštitili svoja grla.

Bolest je za godinu dana, koliko je prisutna kod istočnih komšija, stigla na svega stotinak kilometara od granice sa Srbijom. Registrovana je u dva domaćinstva u Aradu, što je upozoravajući znak. Međutim, zbog činjenice da za nju nema leka, i da je 100 odsto smrtonosna, jedino što Banaćani u ovom trenutku preventivno mogu da urade je pojačana kontrola svih domaćih svinja u pograničnom delu, kao i redovna vakcinacija protiv obične kuge.

- Bojazan postoji, jer stočarima prete totalni gubici, ukoliko samo jedna jedinka bude obolela. Tada će morati da se uradi eutanazija nad svim svinjama u krdu - ističe veterinar Zoran Kerkez iz vršačkog "Vet" d.o.o. - Kako se zaraza dalje ne bi širila, te životinje će morati biti uništene na neškodljiv način, spaljivanjem ili zakopavanjem u zemlju.

Najveću opasnost od širenja zaraze, ipak, predstavljaju divlje svinje. Zato su u odbranu uključeni i lovci, koji redovno prate stanje na terenu.

- Granica sa Mađarskom, gde je afrička kuga takođe prisutna, zaštićena je ogradom, koju su tamošnje vlasti postavile zbog migranata. Međutim, ovde divlje svinje nesmetano prelaze iz jedne u drugu državu, što može da bude pogubno. Zato lovci imaju ovlašćenja da odstrele sve jedinke koje dođu iz Rumunije - objašnjava Kerkez.

U Banatu nema mnogo velikih farmi svinja. Uglavnom su to porodične, sa po desetak grla. U ovom slučaju one predstavljaju prvu liniju odbrane velikog broja farmera iz Bačke i Srema, kao i daljeg prodora zaraze u unutrašnjost zemlje.

Kao još jedna mera predostrožnosti države, koja je zbog afričke kuge formirala i krizni štab, jeste i zabrana unosa mesa i mesnih prerađevina, koje nisu prošle fabričku obradu. Na graničnim prelazima putnicima iz pravca Rumunije oduzimaju se čak i sendviči. Iako je većina već upoznata sa tim merama, na Vatinu, kod Vršca, nedavno je zabeležen slučaj oduzimanja dve table domaće slanine.

Inače, od početka godine Rumuni su bili primorani da ubiju čak 50.000 svinja zaraženih afričkom kugom, a trenutno je registrovano više od 600 novoobolelih. Kod domaćih svinja ima oko 635 žarišta širom zemlje, a tridesetak kod divljih.

Izvor: Telegraf.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane