Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Potrošači uskoro novi vid zaštite od nesavesnih prodavac

03. jul 2018. 14:48:12 Pročitano 2112 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Beograd -- Ministarstvo pravde Srbije radi na izmenama Zakona o parničnom postupku (ZPP) kojima će se omogućiti efikasna primena kolektivne tužbe potrošača.

Kolektivnu tužbu je moguće podneti protiv nesavesnih pružalaca usluga i prodavaca robe.

Kolektivna zaštita potrošača potrebna je u slučajevima povrede zakonskih prava potrošača koja su ugrožena na isti način i od strane istog trgovca. 

Efikasno je primenjiva u brojnim situacijama poput neispravnih proizvoda, nepravičnih ugovornih odredbi, neizvršenih turističkih putovanja ili zaštite privatnosti podataka, a prema relevantnim pokazateljima većina potrošača odmah bi se priključila svim drugima koji su oštećeni na isti način i pretrpeli istu štetu. 

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović je tim povodom rekao da očekuje da se izmene i dopune ZPP-a u fazi nacrta završe do kraja godine. 

"Gradjani će imati zaštitu od nesavesnih pružalaca usluga i prodavaca robe", rekao je Backović i dodao da očekuje kao i da će se Ministarstvo pravde pobrinuti da to bude valjano uradjeno, kako bi gradjani imali benefite, koji su uvodjenjem kolektivne tužbe u stvari i predvidjeni. 

Pomoćnik ministra pravdeje objasnio da je i prošli ZPP predvideo kolektivne tužbe porošača, ali da je Ustavni sud našao da ta glava nije bila dovoljno kvalitetno razradjena, te da će se ovoga puta to uraditi na pravi način, kako bi koletkivne tužbe bile primenjive u praksi. 

On je naveo da Ministarstvo pravde na toj temi saradjuje sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, da je zadovoljan saradnjom, kao i da se tu prepliću Poglavlje 23, gde je ZPP i Poglavlje 28, pod koje potpada zaštita potrošača, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Ministarstva pravde.

Izvor: b92.net

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDodeljeni prvi E-Trustmark sertifikati Na vrh strane