Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


DAN ODLUKE Uskoro bi mogli da pričamo BEZ ROMINGA u Evropi, ali građane Srbije čeka još jedna dobra vest

17. maj 2018. 10:18:47 Pročitano 1934 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Velike su šanse da na Samitu Evropske unije koji počinje danas u Sofiji bude doneta odluka o ukidanju rominga za države Zapadnog Balkana. Ukoliko se to desi, posle dužeg vremena to bi bio prvi pozitivni signal EU građanima ovog regiona.

Još od 2014. godne Srbija uz podršku Crne Gore, Makedonije i BiH pokreće inicijative da im se ukine roming u zemljama EU. Do sada je svaki takav pokušaj bio neuspešan. Ipak, kako za "Blic" kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija, nakon što je Bugarska preuzela predsedavanje EU, oni su reaktivirali tu inicijativu i najavili da bi možda na samitu u Sofiji mogla da bude potpisana zajednička izjava o ukidanu rominga za sve zemlje ZB.ž

To bi konkretno značilo da bi građani Srbije na putovanju u EU plaćali istu cenu usluga kao u domaćem saobraćaju. Mada skup EU i Zapadnog Balkana počinje sutra, još nije izvesno da će se to dogoditi.

- Ukoliko bude potpisana izjava o ukidanju rominga za države našeg regiona to bi bio veliki pomak za nas. To bi, takođe, bio veoma dobar signal prema građanima Zapadnog Balkana, od čega bi korist mogao da oseti svaki pojedinac. EU ulaže mnogo novca u razne projekte, ali su oni na dugom štapu. Ovo bi bio opipljiv rezultat - kaže Ljajić.

On, međutim, dodaje da je put od donošenja odluke do ukidanja rominga komplikovan i da u ovom trenutku ne može ni da spekuliše koliko bi to moglo da traje.

- Sledeći korak bi bili razgovori sa telekomunikacionim operaterima sa kojima treba da se dogovorimo kako da implementiramo tu odluku - navodi ministar telekomunikacija i kaže da su o ukidanju rominga pregovori među zemljama EU trajali skoro 10 godina.

- To je ozbiljan posao, jer su velike pare u pitanju - dodaje on.

Sudeći po nedavnoj izjavi bugarskog ministra za transport Ivaila Moskovskog, moguće je da će pre samog ukidanja rominga, biti snižene cene telefoniranja građana Srbije i Makedonije i da bi to moglo da se dogodi već u avgustu. On je rekao da mobilni operateri Bugarske, Srbije i Makedonije rade na potpisivanju tog sporazuma.

Najeftinije pozivi iz regiona, a najskuplji iz Egipta i Tunisa

Cene dolaznih i odlaznih poziva u romingu su različiti, a zavise i od mobilnog operatera i od zemlje u kojoj se nalazite. Ukoliko imate postpejd račun, najjeftiniji su razgovori ako ste u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji. Jedan minut dolaznog poziva u tim državama koštaće vas oko sedam dinara, a odlaznog čak 28 dinara, odnosno četiri puta skuplje.

Kada je reč o zemljama EU, Turskoj i Albaniji, cene su gotovo identične. Ukoliko se nalazite u nekoj od tih država, minut razgovora u dolaznom pozivu koštaće vas oko 36 dinara, a u slučaju da vi pozivate cena će iznositi do 160 dinara.

Nešto su jeftiniji razgovori u Grčkoj i Hrvatskoj, odakle odlazni pozivi, ako ste u romingu idu do 110 dinara.

Cene rominga su gotovo identične kada je reč o Kanadi, SAD i Rusiji. Dolazni poziv i minut razgovora u tim zemljama oko 72 dinara, a odlazni do 250 dinara. Najskuplji su razgovori u Tunisu i Egiptu, gde se cene kreću od 90 dinara (dolazni poziv) do 360 dinara (odlazni poziv).

Kada je reč o pripejdu, cene su slične kao i kod postpejda. Nešto je skuplje u slučaju SAD, Kanada i Rusije. Dolazni poziv tamo će vas koštati oko 90 dinara, a odlazni do 260 dinara. Skuplji su pozivi i iz Egipta i Tunisa, gde će vas dolazni poziv i minut razgovora koštati 120 dinara, a odlazni čak 400 dinara. Cena SMS poruka kada ste u romingu je različita. Kreće se od oko 8,8 dinara u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji do 48 dinara kada šaljete SMS iz Egipta i Tunisa. Ako šaljete poruku iz zemalja EU, to će vas koštati do 24 do 29 dinara.

Izvor: Blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane