Odštampajte ovu stranicu

STIGLE PRVE TREŠNJE Na pijacama gužve, a OVO su cene

14. maj 2018. 10:31:29 Pročitano 359 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Crvene se pijace, prodavci dozivaju, utrkuju se natpisima, a na tezgama osim jagoda napokon su stigle i one, prolećne kraljice - trešnje!

- Ovo su lično moje trešnje i donosim ih Vrčina - kaže osamdesetogodišnji Milisav Ž. Teofilović, čije su trešnje i najjeftinije na tezgama, pa kilogram kod ovog nasmejanog deke možete pazariti za 100 dinara, a slatkoće im uprkos niskoj ceni ne manjka. Pitali smo se kako mu se isplati da drži trešnje ispod cene.

- Kako mi se ne isplati, pa zar ne vidite kolika mi je gužva, ne znam ni sam koliko sam gajbica prodao od jutros - kaže Teofilović kroz smeh. Srednja kategorija je oko 150 dinara, dok one najkrupnije i najsočnije dosežu cenu od 200 do 250 dinara.

Kako kažu prodavci, rodile su trešnje ove godine dosta, svi zadovoljno trljaju ruke, jer uskoro stižu i one kasne, pa će dobra prodaja potrajati. Većina prodavaca ih ili kupuje od drugih ili lično uzgaja, najčešće na potezu ka Smederevu.

- Nabolje su iz Leštana, ali ceo taj kraj je poznat po trešnjama i drugom voću, nema nam ravnih - kaže Z. Savić koji je preprodavac ovog voća.

I jagode su sada značajno jeftinije, a i domaće su, pa je kvalitet neupitan. Najpovoljnije i najsitnije se mogu naći za 100 dinara, dok cene za one najlepše ne prelaze 150.

Prodavci se utrkuju oko prodaje, gužva je na pijaci, pa se mnogi trude da stave i što interesantnije natpise i tako privuku kupce da uživaju u najslađem voću.

Izvor: Blic.rs

Neda Spasić

Najnovije od Neda Spasić