Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Računi za grejanje isti i na minusu i u plusu

31. januar 2018. 15:02:51 Pročitano 3581 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Temperature iznenađujuće visoke za ovo doba godine neće uticati na smanjenje računa za daljinsko grejanje. Uprkos znatno toplijoj zimi, zbog čega „Beogradske elektrane” troše manje energenata, nižu cenu grejanja mogu da očekuju samo korisnici u čijim je stanovima utvrđeno da je temperatura niža od 12 stepeni, kao i potrošači kojima je zbog kvarova prekinuta isporuka.

Dakle, minus ili plus – potrošačima je svejedno. Bilo da su radijatori topli ili samo mlaki, na krajnji iznos računa to ne utiče, izuzev kod onih koji grejanje plaćaju po utrošku, umesto po kvadratu prostora.

A u sistemu naplate prema isporučenoj količini toplotne energije trenutno je više od 1,42 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora – 24.815 stanova i 1.664 lokala. Biće ih i više, jer od 2010. godine svi investitori objekata koje priključuju na daljinsko grejanje imaju obavezu da izgrade unutrašnje grejne instalacije i ugrade opremu koja će budućim stanarima omogućiti da plaćaju račune prema isporučenoj količini toplotne energije i raspodeli energije za svaki stan pojedinačno.

Grejanje se ovako može naplaćivati i vlasnicima prostora u starijim zgradama, ukoliko se o tome dogovori skupština stanara. Ona mora da izabere preduzeće koje će izvesti projektnu dokumentaciju – elaborat o ugradnji termostatskih ventila i uređaja za registrovanje potrošnje i potpiše ugovor sa „Elektranama”. Dalje to funkcioniše jednostavno – očitana zbirno utrošena energija koju „Elektrane” predaju zgradi raspodeljuje se na površinu svakog stana i tako se računa pojedinačna potrošnja stambenog prostora.

Da bi ovo funkcionisalo, u stanovima moraju da postoje ugrađeni termoregulacioni ventili i uređaji koji registruju pojedinačnu potrošnju. Pravilnim rukovanjem ovom opremom moguće je ostvariti znatno manju potrošnju toplotne energije i „iskoristiti” toplo vreme da bismo smanjili mesečne izdatke.

Ali, tu već postoji trik. Stručnjaci upozoravaju da ovakav način naplate ne dovodi automatski do nižih računa, već samo do pravičnije i tačnije raspodele utrošene energije. Jer, ako zgrada nije energetski efikasna, odnosno ako ima toplotne gubitke zbog loše izolacije, dara može biti skuplja nego mera. Zato stanari koji ne sagledaju sve okolnosti, a ipak reše da pređu na ovaj sistem naplate, mogu opasno sami sebe da lupe po džepu i zasluže čak i uvećane račune.

Da je moguće da prelaskom na naplatu po potrošnji stignu i veći iznosi na računu, nedavno je upozorio i Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike, koji je istakao da se to dešava zbog slabe energetske izolovanosti i rasipanja energije.

– Svaki objekat ima sopstvenu specifičnu potrošnju energije po metru kvadratnom na godišnjem nivou, a na nju u najvećoj mogućoj meri utiče kvalitet izgradnje, kvalitet termičke izolacije, spoljašnje stolarije i položaj objekta. Dakle, što je objekat energetski neefikasniji, veći su mu godišnji troškovi zagrevanja, ali i hlađenja – ističu u „Beogradskim elektranama”.

Znači, uštedu je moguće postići jedino ako su mere energetske efikasnosti sprovedene kako treba, jer će uz pomoć termoregulacionih ventila korisnici potrošnjom energije upravljati racionalnije – neće trošiti ni manje ni više nego što je potrebno.

Jedino na taj način iznos mesečnog računa može da se snizi, a uštede, kažu neke analize, mogu biti čak i do 25 odsto u odnosu na obračun prema kvadraturi stana. Podizanje energetske efikasnosti nije mala investicija i to je možda glavni razlog zašto plaćanje prema stvarnim potrebama nije rasprostranjenije.

– Mnogi vlasnici stanova u zgradama nisu doneli odluku o prelasku na ovakav način naplate i nisu sproveli mere energetske efikasnosti za svoje objekte – zaključuju iz „Elektrana”. 

Izvor: Politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane