Odštampajte ovu stranicu

Pročitajte gde je gorivo najskuplje, a gde možete da uštedite i do 2.000 dinara

23. avgust 2019. 08:08:48 Pročitano 4438 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vozačima se savetuje da na put krenu sa punim rezervoarom, ali kako se cene benzina u okolnim zemljama razlikuju, nije loše znati kako “tempirati” posete benzinskim pumpama.

Najskuplje gorivo u regionu je u Grčkoj, gde litar bezolovnog benzina košta 1,61 evra, a najjeftinije je u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini – 1,08, odnosno 1,10 evra. Srbija je u sredini tabele, sa 1,29 evra po litru, ali je zato među vodećima po ceni dizela.

Dizel najskuplji u Grčkoj

Dizel gorivo na omiljenoj letnjoj destinaciji srpskih turista, dakle u Grčkoj, košta 1,38 evra po litru, a posmatrajući region, već na drugom mestu po visini cene nalazi se Srbija, gde litar dizela košta 1,36 evra. Najjeftiniji evrodizel u regionu, ali i u Evropi, vozači mogu da kupe u Severnoj Makedoniji, za 98 evrocenti po litru, a odmah zatim sledi BiH sa 1,08 evra.

Tako će vozač za pun rezervoar, koji u proseku ima oko 50 litara, u Srbiji platiti 63,5 evra. Ako gorivo sipa u BiH platiće 58,5 evra, a u Makedoniji 54 evra, što znači da se ušteda po jednom "tankovanju" kreće od 600 do 1.200 dinara.

Ako na putu do mora u proseku pređu 600 kilometara, uz prosečnu potrošnju (u zavisnosti od vozila, uslova i stila vožnje) od 5 litara goriva na 100 kilometara, ušteda za srpske vozače koji sipaju benzin u BiH bila bi oko 1.350 dinara, a ako njihovo vozilo troši dizel skoro 2.000 dinara. Sličnu uštedu ostvariće i ako sipaju benzin u Makedoniji (1.500 dinara), dok će dizelaši uštedeti i više – 2.700 dinara.

Sniženje u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Cena evrodizela u Srbiji je 159-160 dinara, u zavisnosti od naftne kompanije i lokacije benzinske pumpe, i to je 10,91 odsto skuplje od proseka regiona. Evrosuper 95 košta od 149 do 151 dinara, a auto gas TNG je 74 dinara (0,64 evra) i košta 8,6 odsto više od proseka u regionu.

Cena goriva u Bosni i Hercegovini je 1,10 evra, a dizela 1,08 evra, dok je u Hrvatskoj pre nedelju dana gorivo pojeftinilo, tako da je litar benzina pao na 9,99 kuna (1,35 evra), prema podacima hrvatskog Ministarstva privrede. Pala je i cena dizel goriva, tako da je litar sada u proseku 9,56 kuna (1,29 evra). Jedino je poskupeo autogas, koji sada košta od 4,1 do 4,4 kuna (0,59 evra).

Benzin u Crnoj Gori jeftiniji je od 20. avgusta, dok je cena evrodizela ostala nepromenjena. Cena evrosupera 95 je sedam evrocenti niža i iznosi 1,29 evra po litru, dok je dizel ostao na 1,21 evra, objavljeno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

U Severnoj Makedoniji, koja je najjeftinija u obe kategorije, bezolovni benzin košta 1,08 evra, a cena dizela je 0,98 evra. U Grčkoj je cena litra benzina 1,61 evra, a dizela 1,39 evra.

Cene slične, razliku prave akcize

Prema rečima Tomislava Mićovića, generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije, cene goriva u regionu su prilično ujednačene, a ključnu razliku u maloprodajnoj ceni goriva prave države svojim politikama akciznog oporezivanja, koje nisu jednake i na šta svaka država ima pravo.

"Državna zahvatanja u Srbiji su najveća u regionu kada je reč o ceni dizela i tečnog naftnog gasa (TNG), zato je i njihova cena na srpskim pumpama veća, dok su zahvatanja kod benzina u rangu regionalnog proseka. Inače, sve naftne kompanije u Srbiji i okruženju su ograničene berzanskim kretanjima i tržišnom konkurencijom, i zato se cene u regionu ne razlikuju previše", objašnjava sagovornik "Blic Biznisa".

Mićović dodaje da su cene goriva u poslednjih nekoliko meseci stabilne i da su kretanja naniže ili naviše minimalna, odnosno ne privlače pažnju.

"Trenutno je u toku blagi pad, ali to je u minimalnim granicama, do dinar po litru, kao što se kretao i rast. Tržište je stabilno i nikakvih velikih poremećaja sigurno neće biti."

Izvor: informer.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS