Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial

Saveti (96)

Volonteri CEPS-a u obilasku prodavnica i pijaca, oktobar 2017. godine

Potrošači koji nemaju vremena za šetnju po različitim prodavnicama i pijacama u potrazi za najboljom ponudom to smo za njih učinili mi. Volonteri CEPS-a su obišli pijace i prodavnice kako bi pomogli potrošačima da saznaju cene voća i povrća.

Prijatno i uživajte u kupovini.

Neradni je dan, bankomat vam nije isplatio novac, a račun vam je ZADUŽEN. Šta činiti?

Nedelja, kasni sati, gotovina vam baš potrebna, a imate karticu. Odete do bankomata, obavite transakciju, dobijete obaveštenje da vam je račun zadužen za taj iznos, ali novac vam ne isplate. Veliki problem, evo šta je činiti u tom slučaju.

Volonteri CEPS-a u obilasku prodavnica i pijaca, avgust 2017. godine

Potrošači koji nemaju vremena za šetnju po različitim prodavnicama i pijacama u potrazi za najboljom ponudom to smo za njih učinili mi. Volonteri CEPS-a su obišli pijace i prodavnice kako bi pomogli potrošačima da saznaju cene voća i povrća.

Prijatno i uživajte u kupovini.

Evo u kojim slučajevima ne možete da zamenite robu

Zamena robe i tik po kupovini, baš kako je kupljena, tretira se kao pogodnost, te prodavac ima pravo da je odbije.

Nova majica, za koju ste nedugo po kupovini shvatili da vam je potrebna za broj veća, neće biti zamenjena zbog jedne stavke na računu.

Krediti za refinansiranje su trenutno NAJPOPULARNIJI, evo šta morate da znate pre nego što ih UZMETE

Osim keš kredita i oni za refinansiranje u Srbiji doživljavaju pravu ekspanziju, a prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, od početka godine njihov rast je 17,7 odsto!

Ovim kreditima zapravo građani mogu da refinansiraju svoje obaveze po tekućim računima, kreditnim karticama i drugim kreditima, a posebno su primamljivi jer mogu da dobiju i dodatni keš. Međutim, trebalo bi imati na umu da ukoliko uz ovaj kredit želite da dobijete i dodatan keš, tada je kamatna stopa nešto viša.

Strana 1 od 4

Registracija

E - Mail vesti

 CEPS ANKETA

Kupili ste proizvod putem interneta. Da li možete odustati od ugovora - vratiti robu bez objašnjenja u roku od 14 dana?

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiInformisanje potrošača o deklaraciji proizvoda Na vrh strane